Az új vezetés ingyenes jegyekkel próbálja megtölteni a színházat

Domonkos Üresen konganak a Váci Dunakanyar Színház széksorai, nem fogynak a jegyek, mióta Kis Márk színházigazgató közös megegyezéssel távozni kényszerült az intézmény éléről. Matkovich Ilona és az új városvezetés addig üldözte a korábbi igazgatót, amíg romba nem döntötték a váci kulturális élet egyik ékkövét.

Portálunk több cikkben is foglalkozott a Váci Dunakanyar Színház elmúlt hónapjaival. Mostoha sors jutott az intézménynek október óta: költségvetési megszorítás, szájzár-rendelet, az igazgató leváltása, majd az alkalmazottak tömeges felmondása. A politikai üldözés eredménye pedig ma már számokban is mérhető: míg a színház idáig sorra játszotta teltházas darabjait, a Jászai Mari-díjas igazgató megbízatásának megszűnése óta üresek a székek, az új intézményvezetés ingyenes jegyekkel próbálja feltölteni a sorokat.

Nem is kell mondanunk, hogy ilyen korábban sosem történt a Váci Dunakanyar Színház életében. A színház azonban most körlevelet küldött ki a különböző önkormányzati intézményeknek, amelyben arra buzdítanak, hogy a kollégák jelenjenek meg az ingyenes előadáson. Ilyen levelet kapott többek között a kórház, a művelődési ház, de több település könyvtára is.

Nyilván kínos lenne Matkovichék számára, hogy a színház vezetőségében történt váltás után néhány nappal lévő előadásra alig megy el valaki a váciak közül. Ez az eset feketén-fehéren mutatja, hogy hova vezet az új városvezetés kultúraellenes harca: romba döntöttek valamit, ami értéket képviselt, pusztán politikai alapon.