Már az önkormányzati közszolgálati oldalak is Matkovichék pártpolitikai üzeneteit közvetítik

A kampányában rendet, fejlődést, átláthatóságot és békét ígérő Matkovich Ilona az első három területen még 2019-ben elbukott, idén pedig borult az utolsó ígérete is. Nem elég, hogy a szemét között februárban még avar is akad az utak mellett (Matkovich féle rendrakás), hogy milliárdos támogatásból épülő beruházást utasít vissza („Merjünk kicsik lenni”), vagy hogy „szájzár-rendelettel” fojtja a szót azokba, akik a valóság kevésbé kedvező oldaláról is beszámolnának (Matkovich-féle átláthatóság). Most önkormányzati pénzből működő felületeken indít politikai csatározást.

A Matkovich propaganda beindult. Nem kell rajta csodálkozni, a balliberális oldal állandó hazugsága, hogy szabad sajtót szeretne. Több példát is láttunk: a választásokat követően Budapest több kerületében is megtörtént, hogy a korábbi városvezetés munkáját bemutató önkormányzati felületeket nem függetlenítette az új polgármester, hanem megtöltötte saját propagandával, Matkovich ezt egy az egyben átvette Pikó vagy éppen Baranyi kollégájától.

Első példa a Vác Város Önkormányzata Facebook oldal, ahol egészen január végéig visszafogott, Matkovich-simogató kommunikáció zajlott, de első sorban politikamentes témák és tájékoztatások kerültek megosztásra. Január végével ez változott: az addig fél-független városi oldal amolyan Ferja-Kereszturi stílusban keményen beleszállt Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselők véleményébe. Nem érdemes szépíteni, január 30-án véleménycikk került ki Városunk Facebook oldalára, ahelyett, hogy az oldal az önkormányzati képviselők álláspontját megosztaná, továbbítaná, politikai csata helyszínévé vált.

Második példa a 2020 februárjában a „Váci Hírnök” című nyomtatott lap, melynek új főszerkesztője Vicsek Ferenc, Matkovich Ilona kampánysajtósa, meg se lepődik senki, hogy zsíros állásokba hozza be pártpolitikai szövetségeseit. Az újraalakult balliberális szerkesztőség a független objektivitás álcáját meg se próbálja magára ölteni: a Facebookon rendszeresen fröcsögő, Ferjancsics „neveltje”, az önkormányzati sajtóosztályig jutó Kereszturi Gyula cikkeit a Jobbikos Alfahír újságírójának írásai követik, de természetesen a pártpolitikát félretéve a főszerkesztő is részt vállal az önkormányzat által fenntartott újság működtetésében. Mondanunk se kell, hogy a lap cikkei egyoldalúak: felróják az előző városvezetés szabadságmegváltását, de nem említik az új városvezetés fizetésemeléseit; kiemelt cikkben számolnak be a Matkovich-féle irodalmi szalonról, sok egyéb eseményt kifelejtenek.

A „szájzár-rendelet” felhasználásával Matkovich elsőkézből cenzúrázhatja az önkormányzat által fenntartott médiumokat, tehát önkényesen átírhatja az ESTV és a Váci Hírnök cikkeit, de a központosított médiafegyelem hatással van a független médiumokra is: Matkovich véleményével ellentétes álláspontokat nem olvashatunk a Váci Naplóban, hiszen ez a lap is az önkormányzati támogatással van rövid pórázon tartva.

Mi viszont arról is írunk, amiről ott hallgatnak!

Önkormányzati Facebook oldal korábban: Önkormányzati Facebook oldal most: