GONDOLTA VOLNA?: Matkovich megszavazta Fördős költségvetését + KÉPPEL

Matkovich Ilona és Fördős Attila közös képe illusztráció.


Matkovich Ilona, Vác új balliberális polgármestere már minden sarkon elmondta, hogy milyen nehéz pénzügyi helyzetet örökölt. Csak egy dolgot felejt el elmondani: hogy ő is megszavazta korábban a Fördős Attila által beterjesztett költségvetést. Most visszamutogat, de ő is igennel szavazott. Ha annyira hibásak voltak azok a döntések, akkor miért szavazta meg? Ha megszavazta, most miért mondja, hogy a Fidesz-KDNP nem egy stabil költségvetéssel adta át neki a várost? Alkalmas városvezető az, aki rossznak tartja az általa megszavazott költségvetést? Érti még ezt az össze-vissza beszédet valaki?

Matkovich Ilona igyekszik úgy tenni, mintha minden rossz lett volna, amit a Fidesz-KDNP az elmúlt években tett Vácon, míg önmagát és csapatát a város megmentőiként próbálja feltüntetni. Az utóbbi hetekben azonban egyre-másra derülnek ki furcsábbnál furcsább ügyek Matkovich és csatlósai körül. A legfrissebb pedig nem másról szól, mint a városi költségvetésről.

Matkovich Ilona kétszínűsége kezd egyre nyilvánvalóbbá válni mindenki előtt. A kampányban azt ígérte, kettő helyett csak egy alpolgármestere lesz, majd kinevezett hármat; megígérte az olcsóbb működést, de ezzel szemben hatalomba kerülve megháromszorozták a politikusok első bizottsági tagságáért járó pótlékot, a másodikért járót pedig meghatszorozták; kisebb bürokráciát is ígért, aztán végül új tanácsnoki és kabinetfőnöki pozíciókat hoztak létre. Nem beszélve arról, hogy bevezettek két új adót – a reklámadót és a telekadót – és jócskán megemelték az építményadót és a közterület-használati díjat.

A megszorítósdi mostanra a színházat is elérte, a városvezetés akciózásai miatt úgy tűnik, komoly veszélybe került a Váci Dunakanyar Színház működésének jövője. Persze Matkovichék minden esetben arra hivatkoznak, hogy a Fidesz-KDNP hibás költségvetése miatt „kénytelenek” meghozni ezeket a döntéseket, a korábbi büdzsék miatt nehéz a mostani pénzügyi helyzet.

Ez azonban nem más, mint újabb kétszínűsködés, ugyanis Matkovich korábban megszavazta Fördős Attila költségvetését, így nem igazán érthető, hogyan mutogathat visszafelé. És sajnos nem ez az első eset az új polgármestertől, hogy mindenki mást hibáztat – a többfunkciós csarnok megépítésére kapott 5 milliárd forintos kormányzati támogatás visszaadása is csak arról szól, hogy ők maguk könnyebben éljenek, míg a váciak új lehetőségektől esnek el.

Mindenki láthatja ezen a hivatalos dokumentumon, hogy Matkovich össze-vissza beszél. Maga is támogatta azt, amit most ősbűnnek tart. Nincs alapja az elmúlt éveket hibáztatni annak, aki soha nem mondott NEM-et az előző évek költségvetéseire, mert vagy IGEN-t szavazott (2016.), vagy tartózkodott (2015., 2017., 2018., 2019.). Ha hibás költségvetések lettek volna, nyilván egyértelmű nemmel szavazott volna. Alkalmas városvezető az, aki ősbűnnek tartja az általa megszavazott költségvetést? Érti egyáltalán, miről szavaz?