Fidesz-KDNP: Ne akarják rövid pórázon tartani a Váci Dunakanyar Színházat!

A váci Fidesz-KDNP frakció közleménye a Váci Dunakanyar Színház ügyéről:


"A VÁCI FIDESZ-KDNP FRAKCIÓ KÖZLEMÉNYE

Össze-vissza beszélnek a város vezetői a színház jövőjéről – El a politikusi kezekkel a kultúrától! Matkovich Ilona osztrák kisvárost
ígért a váciaknak – az állami pénzből megvalósuló fejlesztések visszamondása és a színházzal való packázás lenne szerinte az osztrák színvonal?

Matkovich Ilona polgármester 2019. november 2-i Facebook posztjában azt írta: „A Dunakanyar Színház igazgatójával, Kis Domonkos Márkkal is egyeztettem. A színház negyven millió forintos igényét a városi költségvetésből előreláthatólag nem tudjuk biztosítani, ezért más megoldást kell találnunk rá, hogy a színház továbbra is működhessen.” Magyarul a polgármester asszony a színház és minden váci tudomására hozta, hogy megszűnik a teátrum városi támogatása.

Ezzel teljesen ellentmondóan Ferjancsics László alpolgármester 2019. december 6-i közleményében így fogalmazott: „Az önkormányzat mindent megtesz a színház működésének biztosításáért.” A városházán az egyik bal kéz nem tudja, mit csinál a másik.

A város két felelős vezetőjének nyilatkozata teljesen ellentmond egymásnak. Ez az össze-vissza beszélés viszont teljesen bizonytalan helyzetbe sodorja a színházat. Egy színháznak fél-egy évvel korábban kell tudnia tervezni a bemutatókat, szerződtetni a rendezőket és színészeket, előjegyezni a bérleteket. Kiszámíthatóságra van szükség, amit a fenti nyilatkozatok teljes mértékben megingatnak.

Az új városvetés által okozott városházi összevisszaságot jól mutatja, hogy míg a Fidesz-KDNP időszakban november végén már minden intézmény tudta, mivel számolhat a következő évre, most teljes a bizonytalanság.

A város a színház költségvetésének töredék részét biztosítja csak, az állami támogatások és költségvetési pályázatok mértéke többszöröse a városinak. A kis önkormányzati pénz nagy városházi arroganciával párosul az új vezetés részéről.

Az önkormányzati támogatás előfeltétele az állami támogatásnak, így a Matkovich Ilona által lenyilatkozott megszorítás és pénzelvonás többszörös kárt okoz, mivel emiatt a kormányzati forrásokhoz se juthat hozzá a színház. Kiemelt előadóművészei szervezeti státuszát, ezzel együtt nagyjából 50 millió forint állami támogatását is elveszítheti a Váci Dunakanyar Színház, ha nem kapja meg az önkormányzati támogatást.

A Váci Dunakanyar Színház nem csak Vác, de a Dunakanyar környező részének is egyetlen fix, rendszeres színjátszó helye. Sikerességét mutatja, hogy már nem egy esetben jegyet sem lehet venni, olyan népszerű és közkedvelt a váciak és a környéken élők körében. Most a balliberális erőpolitika és felelőtlen fenyegetőzések miatt a csarnoképítés után veszélybe került a kultúra egyik fontos bástyája is! Se kultúra, se sport, se szórakozás – a városvezetés egyelőre ennyi eredményt tudott felmutatni.

Tisztelt balliberális városi vezetők! El a kezekkel a kultúrától, el a kezekkel a színház politikai befolyásolásától! Ha már Matkovich Ilona ilyen bőszen kereste fel Karácsony Gergely főpolgármestert, legalább az ő minapi szavaira hallgasson: „meg kell védenünk, nem csak Budapest, de a vidéki városok sokszínű kultúráját is, meg kell védenünk a művészi autonómiát, meg kell védenünk a szabadságunkat.” Bár más ügy kapcsán írta ezeket a szavakat, de mintha az Önök kultúrpolitikájáról szólna. Önök ne gyakoroljanak folyamatos politikai nyomást a színházra azáltal, hogy a város támogatásáról össze-vissza nyilatkoznak! Hallgassanak saját szövetségesükre, Karácsony Gergelyre: „a sokszínűség éppen abból a szabadságból fakad, hogy nem politikai rövidpórázon vannak a művészek.” Ne akarják rövid pórázon tartani a Váci Dunakanyar Színházat!"