A hit ereje megtöltötte a színháztermet a Váci Polgári Esten

Az októberi Váci Polgári Esten az est állandó házigazdája egy videóüzenetben köszöntötte a közönséget. Rétvári Bence, államtitkár úr az Európai Tanács szociális ülésén vett részt Luxemburgban, ahol hazánk érdekeit képviselte, így nem tudott személyesen jelen lenni. Üzenetében elmondta az elmúlt időszak legfontosabb eseménye az önkormányzati választások voltak. Képviselő úr megköszönte mindazoknak, akik részt vettek az önkormányzati választásokon és szavaztak, különösen azoknak, akik a polgári értékek mellett adták le voksaikat. – Az eredmény mindenki számára csalódást jelentett, így a legfontosabb feladat újra gondolni, megvizsgálni, hogy miért nem a polgári tábor szerzett többséget. Új alapokra kell építkezni, hogy 5 év múlva újra a polgári erők, polgári értékek vezethessék Vác városát. Üzenete végén köszöntötte az est vendégét, Dr. Csókay András idegsebészt, akire nemcsak az orvostudományban elért világhírű eredményei miatt lehetünk büszkék, hanem a meggyőződésére, kereszténységére. Élete példaértékű minden ember számára, mert ő a hivatásában és a hétköznapokban is megéli a hitét. „Van értelme a zuhanásnak, ha tanulunk belőle” ezzel a gondolattal köszöntött mindenkit Dr. Csókay András. Bevallása szerint ő maga is hibázott az életben, és ez vezette őt a hithez, a kereszténységhez. A hit élete része, mely nemcsak a hűtlen éveiben segített utat mutatni, de fia elvesztésekor is az ima segítségével, Jézus jelenlétével tudott megküzdeni a mély fájdalommal. Számára elitélendő az új abortusz törvény meghozása, hiszen a magzat már élő emberi lény, a terhesség megszakításával gyermekgyilkossá válik mind az anya, mind az apa és az őket körülvevő társadalom, aki ezt elfogadja.

Az erősen hívő idegsebész véleménye, hogy az „ego” a felszíni tudatosság örvénylő gondolataiban él, sötét erőkkel körbe véve. Célunk az életben a valós én megtalálása, mely mélyebben van bennünk. A Szentlélek forrásának elérésében a mély imádság, az Eucharisztikus közösségi élmény és a szenvedés adományának egyesült útja segít mindenkit.

Fontos számára a missziós tevékenység, melyet már évek óta folytat Afrikában. Az előadása során fotók segítségével mutatta be milyen áldatlan körülmények között kell az ottani orvosoknak életet menteni, csodát tenni. Az afrikai emberek imádsága és szeretete nélkül nem is működne mindez Csókay András szerint. A tavalyi nigériai missziónak köszönhetően sikerült az Afréka lelkes csapatának egy műtőt adományokból létrehozni.

Dr. Csókay András vezetésével a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata egy olyan műtétsorozatot hajtott végre Dakkában a sziámi ikerpáron, melynek túlélési százaléka igen kevés. A fejüknél összenőtt ikrek szétválasztásánál nemcsak anyagi, de lelki támogatásra is nagy szüksége volt a szakmailag elismert orvosoknak. A csapatot az imák segítették a világújdonságnak számító megoldások megszületésében és a több. mint 30 órás műtét elvégzésében. A csoda megtörtént mindkét kislány túlélte a műtétet, Rabia és Rukia már a rehabilitáción vesznek részt.

A világhírű idegsebész hihetetlen szerénységgel éli a mindennapjait és mérhetetlen hittel és meggyőződéssel teszi a dolgát, melyről mindannyian példát vehetünk!

Idézem:” Minden embernek van küldetése ebben az életben” – Csókay András küldetése ezen az estén, hogy elhozta a hitet Vácra! Köszönjük!