Zavaros cégháló Matkovich körül – ők diktálhatnak a városházán, ha nyer az ellenzék

Matkovich Ilona és az ingatlanipar kapcsolatáról eddig a váciak nemigen hallhattak a polgármester-jelölt asszonytól. Portálunk egyik olvasója hívta fel a figyelmet, hogy az egyik ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje bár előszeretettel mutatja magát naiv, hozzá nem értő újságíró-politikusnak, aki irodalmi köröket és liberális előadásokat szervez, valójában egy olyan céghálóban bukkan fel rokonaival együtt, mely nagy volumenű bontásokban és társasházépítéseken részt vesz Vácon. Az ingatlanbizniszekben érdekeltek minden bizonnyal már epekedve várják, hogy jelöltjük befusson és Vácon elindulhasson a nagyüzemi városi bontások és hatalmas építkezések sora, feltúrva ezzel a barokk város nyugodt szegleteit is. Nézzük meg azonban, hogy honnan is ez a kapcsolat, s mi köze a magát újságíróként aposztrofáló Matkovichnak az ingatlanbizniszhez és a céges világhoz?

Sötét cégügyek: utolérhetetlen román vevők, eltűnt cég

Adósságok, kudarcok, gyanús üzlettársak és a szabad, zöld területek beépítésével találkozhatunk az ellenzéki jelölthöz és családtagjaihoz köthető több cég tevékenységét figyelve. Matkovich Ilona, a Montana Cipő Bt ügyvezetője és tulajdonosa 2002-ben tulajdonostársával Lelkes Istvánnal együtt két román állampolgárnak adták el első céges érdekeltségüket. Érdemes emlékezni, hogy az uniós csatlakozás előtti időszakban virágzott az adóssággal terhelt cégek eladása jellemzően román, szerb, szlovák vagy ukrán személyeknek, akiktől aztán a legtöbb esetben behajthatatlanná vált a céges tartozás. Matkovich és Lelkes egyik vevője, Dragoi Viorel összesen 10 felszámolt vagy törölt cég utolsó tulajdonosa volt, melyek – akár komoly adótartozást maguk után hagyva – törlődtek a cégnyilvántartásból. A figyelmes olvasó azonban még ennél is durvább részlettel is szembesülhet. A Matkovichcsal üzletelő Dragoi Viorel kézbesítési megbízottja a Montana Cipő Bt-nél egy bizonyos Felker Patrik lett, s ezzel a névvel lett egy kétes hírű személy egy 17 milliárd forintos pénzmosási ügy egyik gyanúsítottja is.

Az egyik hetilap Felker Patrikot 37 éves munkanélküli autószerelőként mutatta be, mint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága által leleplezett pénzmosási ügy egyik gyanúsítottja. Figyelemre méltó a cikk azon megállapítása is, miszerint Felker Patrik két általa tulajdonolt céget olyan románoknak adott el, akiket egy több büntetőügy kapcsán bíróság elé került jogtanácsos képviselt. Érdekes lehet, hogy Matkovich Ilona vajon mennyit kapott az „eladott” üzletrészéért Dragoi Vioreltől, akinek a céges postáját Felker Patrik kezelte.

Hangyavárban fantomizálódó ingatlanos cégek

Matkovich Ilona, Lelkes István és Matkovich fiai, vagyis Pajor Dániel és Pajor Levente tulajdonában több ingatlanberuházó cég fordult meg az elmúlt években, melyeknek a legtöbbször ügyvezetője is volt valamelyikük. A hangyavar.hu honlapon jelenleg épp Pajor Dániel a Geo-Art Team Kft. nevében hirdeti a beruházásokat, de 2017-ben még Lelkes István nevével jelentek meg az ingatlanbiznisz hirdetései. Mivel a Geo-Art Team-ben Lelkes sem tulajdonosként, sem ügyvezetőként nem vállalt szerepet, ezért feltehetőleg akkor épp egy másik családi cég, minden bizonnyal a 2011-ben alapított Hangyavár Ingatlan Kft. nevében hirdetett Lelkes, mely cégnek az ügyvezetője volt akkoriban. A cégekkel való kavarás nem áll távol a családtól, hiszen az eredeti Hangyavár Kft. (nem összetévesztendő a Hangyavár Ingatlan Kft-vel) 2006-ban alapult, aztán az utolsó közzétett beszámolójukban 2012-ben Matkovich Ilona és Lelkes István 260 millió forintban határozták meg a veszteségből elhatárolható összeget, amit az adóból leírhatnak, de végül hagyták bedőlni a céget és a tartozásokkal együtt a felszámolás sorsára jutott. A cégben 2011-ig Matkovich, Lelkes és Pajor Levente vállalt szerepet, majd a 2015-ös felszámolásig már csak Lelkes maradt a cégben. Matkovich és Lelkes érdekeltségi körébe tartozott 2000 és 2018 között az Eclipso Kft. is, melyet a tartozásokkal együtt szintén felszámoltak. Ebben a cégben Matkovich 2000 és 2012 között volt tulajdonos, Lelkes pedig 2018-ig ügyvezető. A különböző később felszámolt cégek szerepe azért is érdekes, mert a hangyavar.hu holnap szerint a referenciák között már 2002-től találhat az érdeklődő projekteket. Ebben az időben azonban még sem a honlap szerinti projektgazda Geo-Art Team Kft., sem a Hangyavár Ingatlan Kft. nem létezett. Ezzel a honlap gazdái azt a hamis látszatot keltik az érdeklődők számára, mintha egy 18 éve sikeres ingatlanfejlesztő cégről vagy cégcsoportról lenne szó, de valójában ez idő alatt sorra dőltek be a papíron már veszteséget termelő beruházó cégek, s kicsit más tulajdonosi felállásban mindig újak születtek. Érdemes tudni, hogy egy felszámolt és törölt céggel szemben a garanciális jogérvényesítés ellehetetlenül.

Működési rendellenességek, hangyavári trükkök

Külön figyelemre méltó, hogy a 2008-ban regisztrált hangyavar.hu domain a domain regiszter szerint a már felszámolt Hangyavar Kft. tulajdonában van. Vagyis a többi ingatlanos cég jelenleg úgy használhatja a domainnevet, hogy annak tulajdonosát már törölte a cégbíróság, így külön kérdés, hogy milyen jogalapon, s ki fizeti a domainnév fenntartását, s hogyan jutott az a jelenlegi cégek kezelésébe.

A Hangyavár Lakások közösségi oldalán is találhat a választópolgár érdekességet. Úgy néz ki, hogy Richard Field, az LMP ingatlanos oligarchája nem csak a támogatását adta a pártnak, de a pártért rajongók is fantáziát látnak abban, hogy a kampányt és az üzletet érdemes lehet összekapcsolni. Matkovich kampányeseményeit az ingatlanberuházó közösségi oldal is népszerűsíti. Nem bonyolult észrevenni, hogy Matkovich mögött már ugrásra készen várja az ingatlanbefektető lobbi, hogy rátehesse kezét Vácra, és soha nem látott mértékű magánberuházási dömpinget zúdítsanak a városra, veszélyeztetve ezzel nemcsak a történelmi belvárost és a Duna-partot, de a barokk város eddig napsütötte kertjei és ablakai sem lehetnének biztonságban, ha egy szomszéd ingatlanon bontanak majd építenek egy új hatalmasabb épületet.

Matkovich család azt sem érzi kellemetlennek, hogy a vevőcsalogató oldalukon olyan ügyeket vet fel, többek között a belvárosi parkolási helyzetet, melynek kezeléséért maguk is tehettek volna, ha nagyobb tekintettel vannak családtagjaival a belvárosi, deakvári és egyéb váci ingatlanfejlesztéseik során. Az érdeklődők pedig így már azon sem csodálkozhatnak, ha a frissen vásárolt lakásukban Matkovich-plakát fogadja majd őket az átadáskor, hiszen a kampányoló üzletvitel már a közösségi oldalukon is természetes. Nem fordult még elő a váci helyi politika történetében, hogy egy helyi ingatlan ügyekben vaskosan érdekelt beruházó vállalkozás a saját céges oldalán agitálna egy pártpolitikai jelölt mellett.

Az olvasóra bízzuk annak eldöntését, hogy a fentiek tükrében az ingatlanberuházók és ingatlanokkal bizniszelők vajon busás hasznot remélhetnek-e Matkovich Ilona támogatásától.