Október 5: kerékpáros körtúra a Börzsönyben

A kalandvágyó sportkedvelők előtt hamarosan megnyílik a BörzsönyRing, ami igazi kihívás lesz a két kerék szerelmeseinek. Egyre többen próbálhatják ki a változatos börzsönyi bringakört – és saját erejüket, teljesítményüket. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Rétvári Bence a térség országgyűlési képviselője, Erdélyi Zsolt a Magyar Kerékpáros Szövetség Turisztikai Szakosztályának szakértője, Ferencz Gyöngyi Szob és Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere.

Rétvári Bence államtitkár: Az Ipoly és a Börzsöny térsége annyira bővelkedik szépségekben, hogy nem titkolt szándékunk szerint egyre több embert szeretnénk erről meggyőzni, és idecsábítani. Nyár elején az IpolyFeszt kulturális rendezvénysorozattal, most október 5.én pedig a Börzsönyt kerülő kerékpártúrával szeretnénk hagyományt teremteni. Ennek lehetőségét sok oldalú – polgármesterekkel, különböző szervezetekkel történt együttműködés tette lehetővé.

Az Ipolyerdő számára Magyarország kormánya 1,2 milliárd forintos támogatást nyújt kerékpárutak kialakítására – ebből a keretből a Börzsöny útjait is „kerékpár-barátabbá” lehet tenni.

Erdélyi Zsolt a Magyar Kerékpáros Szövetség Turisztikai Szakosztályának szakértője: A túra október 5.-én 10 órakor indul a szobi kompkikötőtől. A túrázók 90 km-t tesznek majd meg 620 méteres szintkülönbség legyőzésével. Az egész útvonalon táblarendszer informálja majd a kerekezőket az útvonalról, a pihenőhelyekről. Ezek a táblák már kinn is maradnak, ha valaki máskor szeretné körbejárni a Börzsönyt, akkor is segítségül szolgálnak majd az eligazodásban.

A gyerekek számára ugyanaznap délben indítunk egy kisebb túrát Zebegényig és vissza – ez összesen 8 km-lesz majd. A gyerekek a „Panoráma-útvonalon tehetik próbára erejüket, és ismerkedhetnek a természet szépségeivel.

Ferencz Gyöngyi Szob polgármestere: Az október 5.-én elrajtoló BörzsönyRinggel egy időben, egy napon a 2018-ban létrejött Egészségfejleszési Iroda sportnapot rendez a járásban lévő általános iskolások részére. Négy korcsoportban indítanak futóversenyt, az első három helyezett díjazásban részesül. Dél után 1 órakor egy közös, 2 km-es sétára invitáljuk a családokat, baráti társaságokat, akiket utána egy kis uzsonnával, forró teával meg is vendégelünk. De szeretettel visszavárjuk a délelőtt elindult, megfáradt kerékpárosokat, nekik egy tál meleg étellel szeretnénk kedveskedni.

Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere: A BörzsönyRing kijelölt útvonalán még nem minden szakasz kerékpározható kényelmesen. A Szob-Ipolydamásd 4, 2 km-es szakasz kiépítése 396 millió forintból fog megvalósulni oly módon, hogy a végállomása az Ipolydamásdon jövőre megépülő híd lenne. Ez azért fontos, mert a kerékpáros út így átjut Szlovákiába. Ez azért fontos, mert a Helemba-Párkány és az Ipolydamásd-Letkés szakaszra – ahová szintén szeretnénk pályázatot benyújtani – csak akkor nyerhetünk támogatást, ha ez a szakasz elkészül. Ha ez sikerül, akkor a kerékpárosok egy valóban festőien szép és közúti veszélyektől mentes úton túrázhatnak a jövőben.  (HALMI)