Helyi pártszakadásokhoz vezetett a Budapestről erőltetett ellenzéki összefogósdi Vácon

A helyi szervezetek akarata ellenére áterőltetett ellenzéki közös
polgármester jelölés miatt a váci DK és Jobbik tagságának egy része
már elhagyta a pártját, a váci MSZP pedig jogi úton megy szembe az
országos elnökség döntésével.

Nem sikerült problémamentesen a váci ellenzéki közös jelöltállítás. A helyi szervezetek helyi jelöltet támogattak volna, de a budapesti pártközpontok nyomást gyakoroltak rájuk, hogy a Magyan Narancs korábbi újságíróját, az LMP-s Matkovich Ilonát támogassák. Ezt a helyi szervezetek tagságának jelentős része nem nézte jó szemmel, és különböző módokon kiszakadtak pártjaikból, illetve – szembe menve a központi akarattal – Néveri István független jelölt mögött sorakoztak fel.

A pattanásig feszült hangulat már akkor érzékelhető volt, amikor Matkovich Ilona bejelentette indulását, ugyanis a sajtótájékoztatón szinte alig volt váci ellenzéki politikus, elsősorban a pártok országos központjainak küldöttei jelentek meg, és ők jelezték pártjaik támogatását.


Matkovich Ilona sajtótájékoztatója. Forrás: Facebook.

A Demokratikus Koalíció helyi szervezete egyhangú szavazással, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elutasította Matkovich Ilona jelölését. A DK országos vezetése azonban helyi a szervezet ellen fordult, és támogatta Matkovichot. Krauze István, a DK helyi elnöke nem értett egyet a pártközpont döntésével, ezért tiltakozásul lemondott városi elnöki posztjáról, a választókerületi elnökségről és ki is lépett a pártból. A tagság jó része követte Krauzét.


Még nagyobb törést hozott az MSZP helyi szervezetében az, hogy a helyi pártszervezet döntését az MSZP országos elnöksége megsemmisítette, és támogatásáról biztosította Matkovich Ilonát. Bóth János, a szocialista párt váci szervezetének elnöke, korábbi polgármester és országgyűlési képviselő ebbe nem nyugodott bele és jogi útra terelte a helyi szervezet és az országos elnökség vitáját. Az MSZP alapszabálya szerint az országos elnökség ugyanis csak Budapest és a megyei jogú városok esetében dönthet a jelöltek személyéről – minden más településen, így Vácon is a helyi szervezet kizárólagos kompetenciája a döntés. A váci jelölésbe tehát saját szabályai szerint nem szólhat(na) bele az MSZP budapesti vezetősége, ezért Bóth megtámadta az MSZP országos elnökségének döntését.


Az eddig látottnál bonyolultabb a helyzet a Jobbikban is. A VácOnline-hoz eljuttattak el levelet, amelyben a váci Jobbik szervezet tagja, Czinege Zsolt ír arról, hogy a párt helyi szervezete önállóan készült az önkormányzati választásra, ám az országos elnökség „a helyi Jobbikot a liberális-baloldali összefogás mellé rendelte”. Mint Czinege írta, a döntés sok párttársa esetében váltott ki értetlenséget, ezért ő maga több társával tiltakozásul megszüntette párttagságát.

Vácon tehát továbbra is ketten, Matkovich Ilona és Néveri István ügyvéd tartják magukat az ellenzéki összefogás jelöltjének, de rajtuk kívül még két másik ellenzéki jelölt is gyűjti az induláshoz szükséges ajánlásokat.