Püspökké szentelték Marton Zsoltot

A teljes püspöki kar előtt, az egyházmegye papjainak és híveinek jelenlétében Erdő Péter püspökké szentelte Márton Zsoltot.

A világi vezetők közül részt vett a ceremónián mások mellett dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, Soltész Miklós, egyházi és nemzetségi kapcsolatokért felelős államtitkár, Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár, Latorcai Csaba, közigazgatási államtitkár, dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott valamint Fördős Attila, Vác polgármestere.

Marton Zsolt 1966. március 26-án született Budapesten, a kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Budapesten a Központi Papnevelő Intézetben tanult, 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott a Váci Egyházmegye szolgálatára.


Szolgálati helyei:
1998–1999: püspöki titkár és bírósági jegyző
1999–2000: káplán Nagykátán
2000–2003: Dány plébániai kormányzója
2002–2003: a Váci Hittudományi Főiskola Levelező tagozatának tanára
2003–2008: a Központi Papnevelő Intézet prefektusa
2008–2015: Felső- és Alsógöd plébánosa, valamint váci kerületi esperes
2015–2019: a Központi Papnevelő Intézet rektora

Az újonnan felszentelt váci püspök köszönetet mondott családjának, egyházi elöljárónak, elődjének dr. Beer Miklós püspöknek, aki – mint mondta – szeretetébe, barátságába fogadta őt. Majd hozzátette:

„Nagy szeretettel köszöntöm a kedves Híveket! Szent Ágoston azt mondta: Veletek vagyok keresztény és értetek vagyok püspök! Igy szeretnék köztetek lenni én is! Sokan bizakodással, mások kétkedve fogadják püspöki érkezésem. Nem bozótvágóval érkeztem az egyházmegyébe, de jó szőlősgazda módjára, a Szentlélek kegyelmében megmetszem a szőlőt ott és akkor, amikor szükséges! Nem azért, hogy fájjon a vesszőknek, hanem hogy a tőke még bővebben teremjen!” –

Szívből gratulálunk Marton Zsolt atya püspöki kinevezéséhez, és sok kegyelmet kívánunk Neki a váci egyházmegye vezetéséhez!