Folytatódik a váci ellenzéki huzavona  egy napig sem tartott az egység

Krauze István: a mi összefogásunk erősebb lesz!

Matkovich Ilona péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette be: 7 párt és 2 civil szervezet összefogásának jelöltjeként indul az októberi polgármester-választáson. Délután a KlubRádiónak nyilatkozva önmagát az ellenzék jelöltjeként pozícionálta, ám a VácOnlinenak nyilatkozó ellenzéki politikusok kijelentették: továbbra is támogatják Néveri István ügyvéd jelölését, tehát továbbra is ketten tartják magukat az ellenzéki összefogás jelöltjének Vácon.

Matkovich Ilona sajtótájékoztatójáról számos, a váci közéletben fontos szerepet játszó ellenzéki politikus hiányzott, javarészt a pártok országos központjainak küldöttjei álltak csak mögötte. Mint később kiderült, a távol lévők tudatosan cselekedtek. Matkovich – a Magyar
Narancs korábbi újságírója – inkább a budapesti pártközpontokból erőltetett jelölt, helyben erős indulatokat gerjeszt az ellenzéki
táboron belül is.


Lapunk megkeresésére péntek délután Krauze István, a Demokratikus Koalíció helyi alapszervezetének korábbi elnöke kijelentette: azért nem vett részt az eseményen, mert éppen Matkovich indulása miatt lépett ki egykori pártjából.

A bejelentésre reagálva leszögezte: „próbálkozni mindenkinek van lehetősége, de a mi összefogásunk erősebb lesz”. A VácOnline kérdésére válaszolva hangsúlyozta: Bóth Jánossal, az MSZP váci elnökével és Csereklye Károllyal, a Vác Városért Választási Egyesület elnökével kitartanak korábbi döntésük mellett és támogatják Néveri István indulását a polgármesteri posztért.

Ez azt jelenti, hogy továbbra is működik a Váci Szívvel választási mozgalom és két ellenzéki összefogás szerveződik a városban.

Krauze István lapunknak nyilatkozva azt mondta, nem tud arról, hogy az MSZP Matkovichot támogatná, hozzátette azonban, hogy az információnak még utána kell néznie.

Néveri István megkeresésünkre kifejtette: őt nem hívták meg a sajtóeseményre, amelyen elméletileg széleskörű összefogást hirdettek meg. Az ügyvéd hangsúlyozta: továbbra is független polgármester-jelöltként tekint magára és megméreti magát az őszi helyhatósági választáson.

Az országos pártok közül a mai napig van olyan, amely őt támogatja – utalt a szocialistákra Néveri. Hozzátette: úgy érzi, a jelenlegi formációk nem véglegesek, a szövetségek változni fognak. A kellő időpontban erőteljesebben is meg fog jelenni a váci közvélemény előtt – hangsúlyozta.

A VácOnline megkereste Bóth Jánost is. A szocialista párt váci alapszervezetének elnöke leszögezte: Matkovich Ilona pénteki sajtótájékoztatóján „az MSZP nem volt érintett”. A korábbi polgármester, országgyűlési képviselő azt mondta, Matkovich elképzelését nem tudják támogatni, mert nem látják esélyét, hogy abból győzelem születik októberben.

Mint arról korábban beszámoltunk, július végén egy nap alatt jelentkezett be két ellenzéki polgármesterjelölt Vácott, majd rövidesen kiderült, hogy jelentős viták vannak az ellenzéki pártokon belül személyüket illetően.

Míg Matkovichot az LMP, a Momentum, valamint a DK budapesti pártközpontja támogatta, Néveri mögött civilek, az MSZP és a DK helyi szervezete sorakozott fel. Később a Demokratikus Koalícióból a párton belül kirobbant viták hatására többen távoztak, ők továbbra is Néveri Istvánt támogatják, miután alkalmatlannak találták a pártközpont által megnevezett Matkovichot. Akkor úgy fogalmaztak: „nem veszünk részt az eleve kudarcra ítélt olyan ellenzéki együttműködésben, melyet az a Matkovich Ilona határoz meg, aki az LMP színeiben csúfosan elbukta az országgyűlési választást, most pedig a Demokratikus Koalíció budapesti központja erőszakolja a váciakra”.