Egyre közelebb a harmincadik bajnoki cím

A Ferencváros 8 pontos előnnyel vezeti jelenleg az OTP Bank Ligát, így a nagy múltú klub egyre közelebb jár a történelmi 30.-ik bajnoki címük megszerzéséhez. De nézzük, hogy mi is kell a sikerhez. A Ferencváros legutóbb a 2015-16-os szezonban nyerte meg a bajnokságot, ami nem is volt olyan rég, viszont azelőtt csak a 2003-04-es bajnokságban jött össze az aranyérem, tehát 15 év távlatában a egy megnyert bajnokság az FTC-től elég kevésnek tűnhet. A tavalyi szezonban fej-fej melletti küzdelmet láthattunk a Videotonnal szemben, amelyből végül a Vidi jött ki jobban 2 ponttal, így a Fradinak be kellett érnie az ezüstéremmel.

A Fradi az idei szezont nem bízta a véletlenre, nyáron 7 új játékos érkezett: például megszerezték az előző szezon gólkirályát, a Honvéddal bajnoki címet nyerő, egykori Juventus játékost Davide Lanzafamét, továbbá érkezett a Sahtar Donyeck ukrán tehetsége Igor Petrjak is, de megszerezték a Crvena Zvezdából Abraham Frimpongot és balhátvéd posztra Marcel Heistert is a Beiter Jeruzsálem csapatából. Az FTC komolyan felfegyverkezve vágott neki az új szezonnak és ilyen kerettel a bajnokság legesélyesebb csapata lett a fogadóirodáknál, jelenleg is lehet fogadásokat kötni a Ferencvárosra és más csapatokra is (bet365 elérése itt).

A nyár nagy csalódással kezdődött, kiesett a csapat az Európa-Liga selejtező első körében, ismét nem jött össze egy kiugró nemzetközi szereplés. Ennek a hatására Thomas Doll vezetőedzőnek távoznia kellett 5 év után. Ez alatt sorozatban három Magyar Kupa-elsőséget, egy Ligakupa- és egy Szuperkupa-győzelmet, valamint egy bajnoki bronz-, két ezüst- és egy aranyérmet szerzett. Az új edző Szerhij Rebrov lett, akit nem nagyon kellett bemutatni senkinek. Rebrov 75-szörös ukrán válogatott, ezt megelőzően a Dinamo Kijevet és a szaúdi al-Ahli csapatát irányította. Előbbi együttest kétszer-kétszer ukrán bajnoki címre és kupagyőzelemre vezette, egyszer pedig a Szuperkupát hódította el. A szakember kijelentette, nem szeretne ígérgetni, de azért jött, hogy „visszakerüljön a helyére” a Ferencváros, amelyről tudja, hogy az ország legnépszerűbb klubja.

A Fradi a téli felkészülésnek 5 pontos előnnyel vágott neki, de a téli átigazolási időszakban a biztonság kedvéért rátettek még egy lapáttal és 8 új játékost szerződtettek. A gárda leigazolta Szerető Krisztofert (19), a szír Ammar Ramadant (18), a fehérorosz Nyikolaj Szihnyevicset (26), a norvég Tokmac Nguent (25), a grúz Lasha Dvalit (23), az ukrán Ihor Haratint (23), a brazil Isael Barbosat (30) és a belga Marten Wilmotsot (20).

Az új játékosok összértéke a transfermarkt.de szerint 5,6 millió euró (1,8 milliárd forint). A Fradi így magasan a bajnokság legértékesebb együttese, pedig a szezon előtt a Mol Vidi (most 5,9 milliárdot ér a kerete) volt az első ezen a téren. Az FTC jelenleg 6,5 milliárd forintnyi eurót ér, 1,2 milliárdot „nőtt” az őszhöz képest. A feltételek bőven adottak a jó szereplés eléréséhez, és itt elsősorban nem az OTP Bank Ligára kell gondolni, ahol a bajnoki cím megszerzése akár formalitásnak is tekinthető. A cél nem lehet más, mint egy kiugró szereplés a nemzetközi porondon, minimum az a szint, amit a Vidi nyújtott az Európa Ligában, de akár még magasabbra is tehetőek a feltételek ekkora befektetéssel. Tehát a 30. bajnoki cím ne egy végcél, hanem inkább egy eszköz legyen a magasabb szintre jutáshoz.