Karácsony elmúltával már egyre inkább az év végére koncentrálunk. Mindenki lázasan készül elbúcsúztatni az Óévet és köszönteni az Újévet. Az utcákat, tereket ellepik a trombitaárusok és a különböző papíranyagokból készült dekorációkat és műanyag álarcokat árusító bazárosok. Az otthonokban – ugyan nem oly mértékben, mint Karácsonykor – ebben az időszakban szintén központi szerepet kap a konyha
A szilveszteri menü fő kellékei a különböző koktélok, házi készítésű italok. Olvasóinknak most egy kisebb csokrot állítottunk össze szilveszteri bóléreceptekből a Drink honlap nyomán.
Alkoholos boléHozzávalók 8 személyre:
1 literes üveg meggybefőtt, 1-1 üveg félédes pezsgő és félédes vörösbor, 1-1 dl meggylikőr és rum, 1 citrom leve és reszelt héja, 15-20 dkg porcukor.
Elkészítése:
A meggybefőtt levét leszűrjük, a gyümölcsöt kimagozzuk és mély bólés tálba tesszük. A megmosott citromot felkarikázzuk, majd kettévágjuk, és a meggyre tesszük. Ráhintjük a porcukrot, majd a meggylikőrt és a rumot fél deci meggybefőttlével elkeverve, rálocsoljuk. A tálat befedjük, és a hűtőszekrényben legalább 3 órán keresztül érleljük. A meggybefőttlevet és a bort meg a pezsgőt jéghidegre hűtjük, és közvetlenül fogyasztás előtt a gyümölcsre locsoljuk, majd csészékbe vagy poharakba öntve tálaljuk.
Alkoholmentes bólé
Hozzávalók 8 személyre: 1 és fél liter tonik /szénsavas üdítő ital/, 1 citrom leve és reszelt héja, 15-20 dkg porcukor ízlés szerint, 1 literes üveg meggybefőtt, 1 teáskanál konyakaroma, 1 teáskanál rumaroma.
Elkészítése: A meggybefőtt levét leszűrjük, a gyümölcsöt mély bólés tálba rakjuk. A megmosott citromot vékonyra karikázzuk, a meggyre tesszük. Ráhintjük a porcukrot, a konyakaromát és a rumaromát fél deci meggybefőttlével elkeverve rálocsoljuk. A befedett tálat a hűtőszekrényben legalább három órán keresztül érleljük. A meggybefőttlevet és a tonikot jéghidegre hűtjük. Közvetlenül fogyasztás előtt a gyümölcsre öntjük a befőttlevet, majd tonikkal is felöntve összekeverjük, és azonnal csészékbe vagy poharakba téve szervírozzuk. Gyerekeknek is adhatjuk.
Konfetti bólé Hozzávalók: 1 liter limonádé, 7 dl szőlőlé, 1 kg vegyes gyümölcs, 1,5 liter fehér rum, 30 dkg mélyhűtött eper, 2 üveg száraz pezsgő.
Elkészítése: A limonádét, a szőlőlevet a gyümölcsökkel és a rummal együtt nagy üvegedénybe öntjük, és kb 2 órára hidegre állítjuk. Ezután a mélyhűtött epret is hozzáadjuk, megkeverjük, pezsgővel felöntjük, azonnal tálaljuk.