Az ünnep egyik fénypontja a karácsonyi lakoma. Falun a ház leginkább tiszteletben tartott bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros csíkos terítőt tettek az asztalra. A karácsonyi abrosznak varázsereje volt: bőséget, egészséget hozott; ezért később sütő- vagy vetőabrosznak használták. Összeállításunkban néhány jellegzetes karácsonyi sütemény elkészítését mutatjuk be olvasóinknak.
Karácsonyfa |
||
A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben megolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük. A liszthez hozzáadjuk a mandulát, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket, majd összegyúrjuk a mézes-margarinos keverékkel. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Karácsonyfa-papírsablont készítünk a kívánt méretben és formában. Mindegyik fa számára két tésztaformát vágunk ki, az egyiket hosszában kettévágjuk. A maradék tésztából csillagot formázunk a karácsonyfacsúcsra. A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 200 °C-ra előmelegített sütőben. 15-20 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét 12,5 dkg porcukorral sűrű mázzá keverjük és habzsákba vagy fóliazsákba töltjük. A mázzal minden egyes fára merőlegesen „ráragasztunk” két fél karácsonyfát oly módon, hogy a fa megálljon. A karácsonyfák tetejére felragasztjuk a csúcsokat. Megszórjuk a maradék porcukorral és cukorgyönggyel díszítjük. Hozzávalók a tésztához: |
![]() |
|
Mogyorós-diós kifli | ||
Az élesztőt elmorzsoljuk, egy csipet cukorral és 3 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a maradék lisztet, a tojást, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mogyorót, a diót és a napraforgó-magot apróra vágjuk. Kis tűzön megolvasztjuk a cukrot, karamellizáljuk és a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön sűrűre főzzük, belekeverjük a mogyorót, diót, a napraforgó-magokat és a mazsolát. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először 3 csíkra, majd háromszögekre vágjuk. A tölteléket elosztjuk rajta és kifliket tekerünk a tésztából. Margarinnal kikent sütőlapon elrendezzük a kifliket és 10 percig még kelesztjük. Összekeverjük a tojássárgáját és a tejet, ezzel megkenjük a kifliket és előmelegített sütőben, 225 °C-on, 15 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók a tésztához: |
![]() |
|
A karácsonyi beigli |
||
A családi tűzhely örzői ismét versenyt futnak legszebb ünnepünkön, hogy szeretteiket finom ételekkel és édességekkel kényeztessék. Természetesen ilyenkor a bejgli, a karácsonyi sütemények királya, minden asztalon ott díszeleg. Hazánkban évszázadok óta közkedvelt csemege a kuglóf, flódni és kindli, amelyek a bejglivel együtt a hagyományos zsidó konyhából eredeztetnek. Minden háziasszony receptfüzetében megtalálható a bejgli valamelyik változata, a következő klasszikus változattal garantáljuk nem vallanak szégyent! TÉSZTA: liszt 1 kg, vaj (margarin) 40 dkg, porcukor 10 dkg, élesztő 2 dkg, só 1 dkg, tej 3 dl, tojássárgája 4 db, vaníliás cukor 1 dkg, citromhéj reszelék 1 dkg. Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztőt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon. Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni. TÖLTELÉK: dió vagy mák 50 dkg, cukor 30 dkg, mazsola 5 dkg, tej 2,5 dl, vaníliás cukor 2 dkg, citromhéj reszelék 2 dkg, (őrölt fahej, szegfűszeg, cukrozott narancshéj ízlés szerint). Mézzel kiváltani a cukrot az adott súlyban, kitűnő alternatíva. Sokan pár deka reszelt almával teszik lazábbá a tölteléket. Az őrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítőanyaggal összekeverjük. A tejet a cukorral és a mazsolával feltesszük főzni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént előkészített dióra vagy mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A fenti töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 darab, kb. félkilós bejglire elegendő.) A BEJGLI ELKÉSZÍTÉSE |
![]() |
|