Vegyes tüzelésű kazánja van? …akkor Önnek is hasznos lehet ez a cikk!

Október 15-ével hivatalosan is megkezdődött a fűtési szezon. A háztartások zömében vegyes tüzelésű kazánt használnak. Önmagában ez nem okozhatna gondot, ha mindenki a megfelelő karbantartást követően és rendeltetésszerűen alkalmazná ezen eszközöket.

Felrobbant egy vegyes tüzelésű kazán november 19-én reggel Csörög településen, egy családi ház mellé épített melléképületben. A fizikai robbanást követően tűz nem volt, azonban egy ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, őt a mentők kórházba szállították. A váci hivatásos tűzoltók átvizsgálták és átszellőztették az épületet, majd biztosították a helyszínt. Ilyen és ehhez hasonló hírekkel gyakran találkozhatunk a médiában. A káresemények megelőzése érdekében nem árt, ha tudjuk, hogy miért következhetnek be a robbanások és mit tehetünk annak érdekében, hogy a baj ne következzen be.

– A legtöbb robbanás a kazánok helytelen használatából erednek, hiszen a tulajdonosok nem mindig megfelelően üzemeltetik az eszközöket. Sok esetben a műszaki állapotuk sem a legmegfelelőbb, és gyakran túlfűtik a szerkezeteket, ami már nem képes megbirkózni a megemelkedett nyomással. Egyéb okok is közrejátszhatnak a kazánok robbanásában, mint például egy esetleges áramszünet, aminek hatására leáll a keringető szivattyú. A modern kazánoknál ez ma már nem jelenthet gondot, hiszen egy túlnyomást szabályzó szelep biztosítani tudja az állandó és megfelelő üzemi nyomást – derül ki a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ide vonatkozó tájékoztatójából.
Az alábbiakban megtudhatjuk, mire kell odafigyelnünk, ha vegyes tüzelésű kazánt használunk:

Fontos, hogy minden begyújtás előtt győződjön meg arról, hogy:

• a tüzeléstechnikai berendezés és a fűtési rendszer, az előírt mértékig fel legyen töltve vízzel,

• a csapok, szelepek és egyéb nyitó-záró szerelvények, nyitott illetve az üzemeltetésnek megfelelő állásban legyenek,

• szivattyús fűtés esetén, győződjön meg a szivattyú zavartalan, működéséről és megfelelő áramellátásáról,

• ellenőrizze a termosztát helyes beállítását, a kondenzáció és ezzel együtt járó kátrányosodás, illetve az ebből eredő fokozott mértékű korrózió elkerülése érdekében.

A robbanásokat többnyire emberi mulasztás okozza, így a balesetek megelőzése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető szabályok betartására!

Végezetül egy képpel szeretnénk érzékeltetni Olvasóinkkal, milyen erejű tud lenni egy kazánrobbanás. Az alábbi fotó 2017. októberében készült Gödön egy kazánrobbanás helyszínén. Ez az eset sajnálatos módon emberéletet is követelt.