Látni és látszani

Itt van az ősz, itt van újra. Csökkennek a belátható távolságok, növekednek a fékutak. Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem veszik figyelembe az időjárási-, látási- és útviszonyokban bekövetkezett változásokat.  Nem tartják be azt a sebesség megválasztására vonatkozó alapvető szabályt, hogy a belátható távolságnak nagyobban kell lennie, mint a féktávolságnak.

Ősszel a járművezetők egyik fontos felelőssége, hogy a járművek felkészítéséről gondoskodjanak.  Emellett szükséges kellő figyelmet fordítani saját látásuk ellenőrzésére is. Látásunk a biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele. Ezen alapul elsősorban a külső információk megszerzése, mely információk alapján történik a döntéshozatal, a külső  körülményekre való megfelelő reagálás.


A „Látni és látszani 2018 – egymásért” kampányban a résztvevő szervízek két lehetőséget ajánlanak fel:

– a más ügyben a szerviz szolgáltatását igénybe vevő ügyfél járművét  – egyfajta bónusz szolgáltatásként –  a kampány ideje alatt ellenőrzik,

-a szerviz/műhely a kampány ideje alatt felmerülő javításokra, akciós kedvezményt kínál.

A „Látni és látszani 2018 – egymásért” kampányban a résztvevő optikusok az alábbi lehetőségeket ajánlják fel:

-szemvizsgálat (korrekciós segítség szükséges-e),
-dioptria-érték megállapítás,

-tanácsadás,

A kampányhoz kapcsolódó információkat a www.latnieslatszani.hu célirányos honlap tartalmazza, mely folyamatos feltöltés alatt áll. Ezen megtalálhatóak az egyes szervízek, optikusok, illetve egy szerviz- és optikakereső szolgáltatás is.  Az ORFK-OBB koordinálásában számos média-megjelenés várható a kampány során.

Remélhetőleg minél több állampolgár igénybe veszi a felkínált biztonsági vizsgálatokat.

Balesetmentes közlekedést kíván a Vác Rendőrkapitányság!