Hat év után elbontásra kerülnek az egykori piac romos épületei a Vásár téren

2018. október 8-án, hétfőn megkezdődtek a Vásár téren egykor működött piac még fennmaradt, omladozó épületeinek elbontása. Mindez egy kicsivel több, mint 6 évvel azután történik, hogy az utolsó üzlet is bezárta itt a kapuit (2012. augusztus 31.).

A bontási munkálatok helyszínén találkoztunk Kiss Zsolttal, az érintett körzet önkormányzati képviselőjével, aki szerkesztőségünknek elmondta: – Bár a jogviszonyok még nem rendezettek a terület tekintetében, de a forrás most rendelkezésre állt, s az önkormányzat döntött az áldatlan állapot felszámolásáról. Nagy örömömre szolgál, hogy ezek a már jó ideje életveszélyessé vált épületek most végre elbontásra kerülnek. A lakosság nevében is köszönetemet fejezem ki a város vezetésének, a váci polgároknak pedig köszönöm az eddigi türelmet.

A bontási munkálatokkal ténylegesen áldatlan és életveszélyes állapotokat szüntetnek meg. A több évtizede épült üzlethelyiségek sok mindent "láttak" fennállásuk során. A falfirka rengetegbe burkolt épületekbe olykor hajléktalanok húzták meg magukat. Sajnos akadt olyan eset is, hogy egy fedél nélküli személy egy tűzeset során az egyik épületben lelte halálát. Apropó tűzeset: a váci hivatásos tűzoltók is sokat tudnának mesélni, hogy a tragikus eseten kívül hányszor riasztották őket az egykori piac területére, ahol több ízben is az épületekben felhalmozott hulladék kapott lángra.

Az egykori piac még fennálló épületeinek elbontásával egy mára állandósult veszélyforrás, egy a városképet mára már csak rondító tényező kerül kiiktatásra.

Arra vonatkozóan egyelőre nincs információ, hogy lesz-e valamilyen fejlesztés az érintett területen. Kiss Zsolt kihangsúlyozta, hogy már az nagy előrelépés az ügyben, hogy az épületek elbontása megtörténik.