Milyen anyagokat használjunk duguláselhárításhoz?

A háztartásban előforduló dugulások akár használhatatlanná is tehetik az ingatlan egyes helyiségeit, ez pedig nagyon sok bosszúsággal jár. A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet azokra a területekre, melyek kritikusak lehetnek a dugulások kialakulását illetően

A háztartásban előforduló dugulások akár használhatatlanná is tehetik az ingatlan egyes helyiségeit, ez pedig nagyon sok bosszúsággal jár. A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet azokra a területekre, melyek kritikusak lehetnek a dugulások kialakulását illetően.
Ennek ellenére sajnos tény, hogy a háztartásokban még mindig gyakran landolnak a lefolyóban az ételmaradékok, darabos szennyeződések, vagy éppen a női higiéniai termékek a toalettben. A végeredmény nem más, mint az akár makacs dugulás, amellyel korántsem biztos, hogy könnyű lesz elbánni.
S hogy milyen alapanyagokat érdemes előnyben részesíteni, ha magunk szeretnénk megszüntetni a dugulást? A dugulaselharitas.net segítségével most a leggyakrabban választottakat vesszük sorra, melyek már bizonyítottak a dugulások elhárítása terén.

Pumpálás, a legkézenfekvőbb megoldás

A dugulás jelenségét mindannyian ismerjük. Míg azonban néhány pumpálással meg tudjuk oldani, addig rendszerint nem szentelünk neki nagyobb figyelmet. Fontos lenne pedig az, hogy megelőzéssel tegyünk a lefolyók átjárhatóságának érdekében. A szaniterek megfelelő használata, a hajszálak felfogása szűrővel, vagy például a mosogatószer, mosópor mennyiségének csökkentése jó kezdés lehet ebbe az irányba.
Ha pedig mégis dugulás fordulna elő, akkor elsőként megéri a pumpával próbálkozni.

Ecet és szódabikarbóna

A természetes alapanyagok a háztartásban, a takarítás vagy éppen a duguláselhárítás terén is egyre több hívet tudnak magukénak. Nem csak ezért népszerű azonban az ecet és a szódabikarbóna, hanem együttes hatásuk apropóján is. A dugulással érintett szaniterbe először tegyünk szódabikarbónát, majd öntsünk rá ecetet.
Amint kicsit állni hagytuk az elegyet, jöhet a forró vizes átöblítés, és ha szerencsénk van, már búcsút is mondhatunk a dugulásnak. Ma már megfizethető áron beszerezhetünk nagy kiszerelésű szódabikarbónát, amelyet a háztartásban többféle célra is használhatunk.

Bórax, kóla, citromsav

E három alapanyag szintén jó szolgálatot tesz akkor, ha a dugulásokat szeretnénk megszüntetni. A citromsavval felválthatjuk az ecetet, és szódabikarbónával társítva szintén hasonló hatást érhetünk el. A szénsavas üdítőitalok a kellemetlen szagok hatékony ellenszerének számítanak, de a bórax is eredményesen bevethető a dugulások ellen. Ezek nagy előnye, hogy nem terhelik felesleges vegyszerekkel a rendszert és környezetünket, ráadásul nem is kerülnek sokba. Duguláselhárító vegyszerek?

Óvatosan velük!

Amennyiben a házilagos módszerek nem válnak be, érdemes kipróbálni valamilyen duguláselhárító vegyi anyagot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan kifejezetten ezekkel próbálnak megszabadulni a dugulásoktól. A kínálat minden korábbinál szélesebb, viszont az árak néha igencsak magasak. A folyékony duguláselhárítók kétségkívül a legnépszerűbbnek számítanak, de a granulátumok is elterjedtek, ám ezeket semmiképpen ne keverjük egymással, sőt, figyeljünk a bőr és a szem épségére alkalmazásukkor.
Akadnak olyan fajták, melyek felveszik a küzdelmet a makacs dugulásokkal is, de ha néhány próbálkozás után is visszatér a probléma, akkor már érdemes elgondolkodni a szakember segítségén. A megfelelő duguláselhárító profik közreműködésével sikerülhet akár negyedóra alatt elhárítani a dugulást, vagy ha a helyzet súlyosabb, akkor a speciális eszközökkel erre is fény derülhet.
Fontos tudni, hogy a visszafelé folyó szennyvíz hátterében akár csatorna hálózat sűlyedés vagy csőtörés is állhat, mely mihamarabbi vízvezeték szerelő beavatkozást igényel. Tény azonban, hogy a legtöbbször bontás nélkül, gyorsan és hatékonyan a dolog végére lehet járni.