Ennyi mindent tudnak a babák már egyéves koruk előtt

Ha azt gondoltuk, hogy egy egyéves kora előtt álló kisbaba még nem sok dologra képes az alváson és az evésen kívül, tévedtünk. Nagyon is intelligensek tudnak lenni a kicsik, lássuk, hogy mikre képesek.
A kisbabák az élet alapvető tanulás útján fejleszthető szükségleteit leginkább egyéves kor után sajátítják el, azonban már előtte is sok olyan dologra képesek, amikre nem is gondolnánk.

Ilyenkor még imádnak a játszószőnyegen kúszni-mászni, cumisüvegből enni és a legtöbbjük legszebb pillanata egy napban az, amikor a szülő megfürdeti, mégis sokkal többre képesek, és sokkal okosabbak, mint azt elsőre gondolnánk. Íme néhány érdekes tény:

1. Megbíznak az emberekben
Nem csak hogy megbíznak, de tudják azt is, hogy ki az, akiben érdemes bízni, és ki az, akiben nem. Megvizsgáltak néhány csecsemőt, méghozzá úgy, hogy 2 felnőtt 2 különböző módon mesélt nekik arról, hogy milyen izgalmas dolgok vannak egy nagy dobozban. Az egyiküknél a doboz azonban üres volt, míg a másik az igazat mesélte. Egy idő után a kisbabák azt az embert kezdték utánozni, és azután a doboz után másztak, amelyik valóban tele volt. Nem érdemes tehát hazudni a kicsiknek sem!

2. A kedves, segítő hajlam bennük van
Kutatók megvizsgálták, hogy vajon mit csinálnak a babák, amikor azt látják, hogy valaki nagyon küzd a szekrényajtó kinyitásával. A babák nagyobb százaléka hagyta abba ilyenkor, amit éppen csinált, és próbált meg segíteni a bajba jutott emberen.

3. Emlékeznek arra, amit a pocakban hallottak
Egy vizsgálatban a kutatók azt kérték néhány édesanyától, hogy terhességük utolsó 6 hetében olvassanak fel minden nap egy bizonyos mesét. A születések után ismét elővették a könyvet, és ugyanazt a mesét kezdték el olvasni kisbabájuknak. A kutatás azt mutatta, hogy a babák jobban szerették azt a mesét, amit már a pocakban töltött idő alatt is hallottak, mint azt, amit korábban még nem.

4. Megkülönböztetik a jó és rossz dolgokat
A babák egy bábelőadásra mutatott reakcióikat vizsgálták a kutatók, ami alapján meg is állapították, hogy hogyan reagálnak jóra és rosszra a kisgyermekek. A mese ugyanis arról szólt, hogy az egyik báb segített egy másiknak felgurítani a labdát a hegyre, míg egy harmadik megpróbálta megakadályozni, hogy felvigye. Később, amikor a babáknak dönteniük kellett, hogy melyik bábbal játszanak, szinte mindegyikük a kedves, segítőkész bábbal akart játszani. A kisbabák tehát nagyon is értelmesek és intelligensek, érdemes tehát minden időt kihasználni, és velük tölteni, amíg még kicsik, babaillatuk van és bennük van a veleszületett jóság és ártatlanság.