Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül

A szemészeti szűrés egyik legfontosabb eleme a szemfenéki kép diagnosztikája, mégis rengetegen halogatják a vizsgálatot a pupillatágítás kellemetlenségeitől való félelem miatt. A jó hír az, hogy létezik gyors és teljesen fájdalommentes megoldás. Mutatjuk!

A budapesti Style Optikában az ideghártya vizsgálata egy erre a célra kifejlesztett speciális műszerrel történik, amelynek a neve fundus kamera. Ennek a korszerű műszernek a segítségével lehetséges nagy felbontású képet készíteni a retina centrális részéről, amelyet, aztán a szemorvos nagyméretű monitoron elemezni és diagnosztizálni tud. A vizsgálat nagy előnye, hogy teljesen fájdalommentes, nem szükséges hozzá beutaló, csupán egy időpont egyeztetés.

A retina rendszeres vizsgálata rendkívül fontos, hiszen a vizsgálat során több olyan betegségre is fény derülhet, amely végső soron vakságot is okozhat. Ilyen például a diabétesz, mely betegség esetében rendkívül fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés. Mivel a diabétesz tünetei a szemfenéken is megjelennek a fundus kamera segítségével végzett szűrés során ezek is felismerhetők. De ez a vizsgálat fényt derít a magas vérnyomásra vagy a makula degenerációra is, mely fejlett társadalmunkban a vakság egyik vezető oka. Ez az időskor betegsége, s gyógyítása ma még csak részben lehetséges.

A macula – vagy sárgafolt – az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti. A vizsgálat ez esetben azért is kiemelten fontos, mert tünete lehet akár a lassú, akár a hirtelen jelentkező nagyfokú látásromlás, illetve az olvasóképesség romlása is. A különböző tüneteket az eredményezi, hogy a betegségnek két formája is létezik, az egyik az úgynevezett száraz forma. Ebben a típusban az éleslátás helyének "kikopása", atrophiája megy végbe, a folyamat a hátterében pedig a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll.

Az időskori makula degeneráció másik formája a nedves típusú elváltozás, ami azt jelenti, hogy az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). Sajnos a betegség oka, teljes bizonyossággal egyik típusnál sem ismert. Lehet genetikai eredetű, de bizonyos életmódbeli jellegzetességek, mint például a dohányzás, az állandó napfényben való munka, vagy a vitaminszegény étrend is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szemfenék vizsgálat a budapesti Style Optikában pupillatágítás nélkül történik, így nem kell aggódni a többórás életlen látás és kellemetlenség miatt, amely a pupilla tágítással végzett vizsgálatok után szokásosan jelentkezik. Ha úgy érzi, hogy szeretné Ön is megvizsgáltatni a szemét, forduljon bátran a Style Optika munkatársaihoz.