Éljen Ön is a szavazati jogával!

A mai napon tartják az országgyűlési képviselő választást Magyarországon. Akár az Ön szavazatán is múlhat, hogy a jelenlegi kormány folytatja tevékenységét az elkövetkező négy év során, vagy másik politikai erő kap felhatalmazást az ország vezetésére.

A megszerezhető országgyűlési képviselői mandátumok száma: 199. A Parlamentbe 106 képviselő az egyéni választókerületekből jut be, míg a fennmaradó 93 mandátum elosztására az országos listák között kerül sor. A területi (megyei) lista megszűnt. Pártlistát azok a pártok állíthatnak, amelyek – legalább kilenc megyében és Budapesten – legalább 27 egyéni választókerületi jelöltet állítanak. Közös jelöltek alapján közös pártlista indítható.

További információk az Országgyűlési Választásról

A szavazás 2018. április 8-án, vasárnap reggel 6 órától este 19 óráig tart. A szavazóhelyiséget a szavazás ideje alatt nem lehet bezárni, a szavazást nem lehet meghosszabbítani, a szüneteltetésre is csak rendkívüli eseménynél van lehetőség. A szavazást fel kell függeszteni, ha a szavazás alatt a szavazatszámláló bizottsági tagok száma három alá csökken, vagy a szavazás elháríthatatlan külső ok miatt lehetetlenné vált. Ilyenkor az urnát és az iratokat zárolják, az eseményről pedig értesítik a helyi választási iroda vezetőjét. A szavazóhelységben a választópolgárok csak a választójog gyakorlásához szükséges ideig tartózkodhatnak. Azok szavazhatnak, akik a névjegyzékben szerepelnek, vagy akiket a bizottság a névjegyzékbe felvesz.

Az egyéni választókerületek területe szavazókörökre tagozódik. Minden szavazókörhöz tartozik egy szavazóhelyiség, ahol a szavazókörben lakó választópolgárok szavazataikat leadhatják. A szavazókörök településenkénti számát, sorszámát és területét a helyi választási iroda vezetője állapítja meg. A szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy egy szavazókörhöz mintegy 600, de legfeljebb 1500 választópolgár tartozzon, és minden településen legyen legalább egy szavazókör. Ha egy településen két vagy több szavazókört alakítanak ki, a választási iroda vezetőjének ki kell jelölnie azt a szavazókört (szavazóhelyiséget), ahol az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok, továbbá a településen élő, de úgynevezett település szintű lakóhellyel rendelkező választópolgárok (például hajléktalanok) szavazataikat leadhatják. Minden szavazókörben szavazatszámláló bizottság működik.

A magyar választás kétszavazatos rendszerű: a választópolgár egyik szavazatával az egyéni választókerület képviselőjelöltjét támogatja, a másik szavazatával az országos pártlisták közül választhat.

A szavazáshoz a személyazonosság és lakcím megállapítására alkalmas igazolványokat kell vinni. A szavazatszámláló bizottság az adatokat összeveti a névjegyzékkel, és ha a választópolgár szerepel a jegyzékben, a bizottság tagja a választópolgár előtt lepecsételi a szavazólapot és átadja. A szavazatok leadására szavazóhelyiségenként legalább két szavazófülkét kell kialakítani, ám ezek használata nem kötelező. A fülkében a szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a választópolgár tartózkodhat. Az írni, olvasni nem tudó vagy egyéb fogyatékosság miatt akadályozott választópolgárok más választók vagy a bizottság két tagjának segítségét kérhetik. A mozgásában gátolt választópolgárok változatlanul kérhetnek mozgóurnát is a szavazáshoz.

A szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni abban az esetben, ha egy jelölt a szavazólapok elkészítése után kiesett, a jelölt nevét a szavazólapon át is kell húzni. Érvényesen szavazni csak egy jelöltre lehet, azok a szavazólapok, amelyeken nincs hivatalos bélyegző vagy több szavazatot tartalmaznak, érvénytelenek. Érvénytelenek azok a szavazatok is, amelyeket érvénytelen szavazólapon vagy kiesett jelöltekre adtak le. A szavazólapok kivitele a szavazóhelyiségből, azok kitöltése és a szavazóhelyiségbe történő visszajuttatása, továbbá a szavazólapoknak bármely technikai eszközzel történő utánzása súlyosan sérti a választási eljárás szabályait, és veszélyezteti a választások tisztaságát.

A választás eredményét az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság állapítja meg a szavazatszámláló bizottságok által készített jegyzőkönyvek alapján.

A váci központú, Pest megyei 4-es számú választókerületről

A váci központú, Pest megyei 4-es számú választókerülethez harmincnégy település tartozik, melyek a következők: Acsa, Bernecebaráti, Csörög, Csővár, Galgagyörk, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kismaros, Kisnémedi, Kosd, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Őrbottyán, Penc, Perőcsény, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Szob, Szokolya, Sződ, Sződliget, Tésa, Vác, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót, Vámosmikola, Verőce, Zebegény.

A választókerületben megközelítőleg kilencvenháromezer ember él, közülük hetvenötezerre tehető a szavazásra jogosultak száma.

Kikre szavazhatunk?

A Nemzeti Választási Bizottság miután nyilvántartásba vette az országos pártlistákat és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, kialakították, hogy milyen sorrendben kerüljenek fel a szavazólapokra a pártok, pártszövetségek, politikai szervezetek nevei.

A 23 párt, szövetség, politikai szervezet a következő sorrendben szerepel a listán és a szavazólapokon:

1. Sportos és Egészséges Magyarországért Párt

2. Momentum Mozgalom

3. Demokratikus Koalíció

4. Szegény Emberek Magyarországért Párt

5. Közös Nevező 2018

6. Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

7. Összefogás Párt

8. Magyar Kétfarkú Kutya Párt

9. Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd Magyarországért Párt

10. Iránytű Párt

11. Magyar Igazság és Élet Pártja

12. Magyarországi Cigánypárt

13. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt

14. Net Párt

15. Jobbik Magyarországért Mozgalom

16. Magyarországon Élő, Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja

17. Magyar Munkáspárt

18. Együtt-A Korszakváltók Pártja

19. Családok Pártja

20. Lehet Más a Politika

21. Tenni Akarás Mozgalom

22. Rend és Elszámoltatás Párt

23. Kell az Összefogás Párt

A váci központú Pest megyei 4-es számú választókerületben tizenegyen indulnak az országgyűlési képviselői székért. Sorsolás után a következő sorrendben szerepelnek az indulók a szavazólapon:

Hébel Ildikó – Összefogás Párt

Fehér Zsolt – Jobbik Magyarországért Mozgalom

Matkovich Ilona – Lehet Más a Politika

Simon József Ferenc – Magyar Munkáspárt

Apáthy István – Értünk Értetek-A Hiteles Párt

Dr. Jakab Zoltán – Együtt-A Korszakváltók Pártja

Rétvári Bence – Fidesz-Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt

Rédai Roland – Független jelölt

Horchy Mihály – Magyar Igazság és Élet Pártja

Juhász Béla Róbert – Momentum Mozgalom

Maróti Lívia – Közös Nevező 2018

A VácOnline szerkesztősége ezúton arra buzdítja szavazásra jogosult olvasóit, hogy éljenek demokratikus jogukkal és vegyenek részt az Országgyűlési Választáson!

***

Ne feledjék, hogy a korábbi választásokhoz hasonlóan most vasárnap is folyamatosan frissülve tájékoztatjuk olvasóinkat az országos és helyi eredmények alakulásáról választási tudósításunkban!

Kövesse velünk az országos és helyi eredmények alakulását – folyamatos frissülés mellett – a választás estéjén!