Elfogadták a város 2018-as költségvetését

A februári képviselő-testületi ülésen elfogadásra került Vác város 2018-as költségvetése. A költségvetés bevételi és kiadási főösszege kerekítve 8 milliárd 967 millió forint. Felújítási kiadásokra 53 millió 195 ezer forint szerepel az elfogadott költségvetésben – derül ki a város hivatalos honlapján (www.vac.hu) nyilvánosságra hozott, a februári testületi ülésről készült összefoglalóból, amelynek további részleteit az alábbiakban olvashatják.

– Tíz millió forint juthat a Kőszentes híd három, még felújítandó szobrának restaurálására, járda-, parkoló- és úthálózati javításokra csaknem 29 milliót irányoz elő a rendelet, közmű és egyéb felújításokra 8,5, intézményi javító feladatokra 6 millió forintot.

Beruházásokra – az uniós és állami támogatást elnyert kiemelt fejlesztésekre rendelkezésre álló forrásokkal együtt – valamivel több mint 3 milliárd forint szerepel a költségvetésben.
A saját, önkormányzati forrású fejlesztések közül a következő beruházások emelkednek ki a betervezett költségösszegek alapján:

A Damjanich téri forgalmas csomópont jelzőlámpás fejlesztése áll a lista élén, 28 millió forintos összeggel. A második helyen megcímkézett beruházási feladat fa- vagy könnyűszerkezetes szociális bérlakások építése, erre 25 milliót irányoz elő a költségvetési rendelet.

Szintén kiemelt tétel a belváros-főtér forgalmát szabályozó süllyedő oszlopok beépítésére előirányzott csaknem 19 millió forint.

Tíz milliós keretösszeg állhat rendelkezésre a közvilágítási rendszer további fejlesztésére, újabb lámpatestek telepítésére.

Csaknem 9 millió forint juthat parkolók kialakítására a Kölcsey utcában.

Hozzávetőleg 7, 5 millióból újabb elektromos gépjármű-töltőállomások létesülhetnek három újabb helyen.

Hat és fél millió forint előirányzat szerepel a rendeletben az Ambró Ferenc utca közvilágítási munkáira.

A testület módosította a parkolás szabályozásáról és a várakozóhelyek igénybevételének rendjéről szóló korábbi rendeletet.
A módosítás egyik legfontosabb eleme a mélygarázs kedvezményes bérleti használatára jogosultak körének meghatározása.
Jogosultak: a Március 15. téren, a Köztársaság út főtértől a Dombay utcáig tartó részén, a Széchenyi utca főtértől a Dr. Csányi László körútig terjedő szakaszán, a Görgey utcának a Széchenyi utcától a Posta parkkal bezárólag végződő területén, a Káptalan utcának a főtértől a Piarista utcáig tartó szakaszán ingatlan-tulajdonnal bíró lakosok.

A testület nagy többséggel elfogadta a Váci Polgármesteri Hivatal múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót, és egyúttal az idei évre vonatkozó feladatokat összegző tervezetet.

Döntés született arról, hogy az önkormányzat elviekben támogatja a magántulajdonú Sajdik Ferenc-gyűjtemény, a Március 15. tér 20. szám alatt látható Váci Mosolyalbum kiállítás kollekciójának városi tulajdonba kerülését, a határozat értelmében az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály megrendeli a döntéshozatalhoz szükséges szakértői értékbecslést – áll az összefoglalóban.

Forrás: www.vac.hu