Szaunázás a bajok ellen

A téli időszakban legszívesebben ki sem mozdulnánk a lakásból, ilyenkor mindenki otthon tölti ideje nagy részét bent, különböző finom falatokkal próbáljuk meg feldobni a hangulatunkat. A fagyos időben a vírusok sem kímélnek minket, egészségünket fenyegetik és nagy veszélyt jelentenek. Azonban van egy orvosság, amely segít legyőzni a kellemetlen tüneteket a hideg hónapokban.

Az egyik legjobb módszer arra, hogy a test és a lélek a telet jobban elviselje, ugyanakkor kevés olyan dolog létezik, amely sok mindenre jótékony hatással van. Az egyik ilyen módszer az izzadás, amely segít abban, hogy a káros anyagok hamar távozzanak a szervezetből. Egy forró szauna izzasztó tud lenni, pár perc eltelte után folyik rólunk a víz. A szaunázás segíti a méregtelenítést, mint természetes folyamatot, és testünket is segít megtisztítani. Hatékonyan fokozza a fehérvérsejtek termelődését, a szaunázás a legjobb módszer éppen ezért arra, hogy immunrendszerünket erősítsük vele. A fertőzések és vírusok támadásai ellen a fehérvérsejtek segítik a testet. A fehérvérsejtszám növekedik, ha rendszeresen beiktatjuk a szaunát, sokkal ellenállóbb lesz szervezetünk a betegségekkel szemben. Feltöltődésre és kikapcsolódásra is jó lehet a szauna. Ellazul a test, ahogy fokozódik a hőmérséklet.

Érdemes szaunaolajat használnunk a művelethez, így még kellemesebb és megnyugtatóbb érzés lesz a szaunában töltött idő az illatok hatására. Az évek során az elhajt sejtek felhalmozódnak a bőrön és eltömítik a pórusokat. A bőr ekkor veszít rugalmasságából, azonban néhány alkalom a szaunában javítja a bőr vérkeringését, amely a hámsejtek növekedését segíti elő, a régi eltávolodik. Ezáltal még üdébb lesz a megjelenésünk és a bőrünk is felfrissül. Egy húsz perces szaunázás 80 fokon több, mint 500 kalóriát eléget, ezt tudományos mérések is igazolták. Felgyorsul az anyagcsere ennek következtében, csak úgy, mint egy fizikai edzés során, ezért a szaunázás segíthet a testsúly csökkentésében és a megfelelő alak kialakításában.