Lelki és testi tünetek fontossága

Szervezetünk tartós stresszválaszra kimerüléssel reagálhat, amely lelki tünetekkel is járhat (fáradtság, szorongás vagy alvásszavar), a legvégső esetben pedig testi betegség keletkezik. Komplex rendszert alkot testünk és lelkünk, amelyek együttesen határozzák meg a közérzetünket. Testi elváltozás keletkezhet tehát akkor is, ha lelkünkkel történik valami. Fordítva is ez történik, amennyiben súlyos testi betegségünk van, az lelkileg is kihat ránk. Általában körülírhatóak a testi betegségek tünetei, a lelki problémák viszont sokkal megfoghatatlanabbak. A kettő összekapcsolása egy tapasztalt háziorvos számára is kihívást jelenthet. Vannak olyan esetek, hogy olyan mértékű fájdalmat tapasztalunk,melynek súlyosságát nem lehet megmagyarázni diagnosztikai eszközök segítségével.

A tünetek kialakulásáért bio-pszicho-szociális tényezők felelősek. Nem csak magát a vírust kell figyelni a fertőző ágens támadásakor, de a szervezet komplex reakcióját is a betegségre. Egyfajta speciális immunrendszerrel lelkünk is rendelkezik, de erről már kevesebbet lehet hallani, olvasni. Érzelmi hatásra élettani, sejtszintű változások mennek végbe, amik szerepet játszanak a betegségek kialakulásában. Ha immunrendszerünk erős, egy influenzavírus nem fog minket legyűrni. A betegségek hátterében lelki okok is meghúzódhatnak, ezek általában akkor jelentkeznek, ha valami nagyobb változás, vagy lelki megterhelés (pl veszteség, vagy frusztráció) történik. A pszichoneuroimmunológia vizsgálja a lelki tényezők immunrendszerre gyakorolt hatását, ami egy kevésbé ismert tudományág.

Pszichoszomatikus betegségnek nevezzük azt a kórképet, amelynek kialakulásában lelki tényezők játszanak szerepet. Ezek kezeléséhez mindenképpen érdemes pszichológust felkeresni. A pszichológus pszichoterápia segítségével kezeli a betegség kialakulásában és fennmaradásában szerepet játszó tényezőket. Így hamarabb gyógyulhatunk és hosszú távon elejét vehetjük egy hasonló kórképnek.