Egyre többet költünk ajándékra Karácsonykor

A minél költségesebb ajándéktárgyak keresése civilizációs ártalom, noha kevesen engedhetik meg maguknak a sokba kerülő hasznos, vagy éppen haszontalan cikkeket. Mégis egyre drágább és nagyobb kaliberű ajándékok uralják a karácsonyi piacot s a fa alatti teret, mintha tudat alatt ezzel szeretnénk kompenzálni az év közben együtt el nem töltött időt, a meg nem valósított közös élményeket. Pedig egy fényűző ajándék nem pótolhatja ezeket az értékeket!

És ezen az sem segít, hogy a karácsonyi dömping, a reklámzuhatag és ajándékválaszték eláraszt minket, s olyan nyomást tesz ránk, aminek sokan nem tudnak végül ellenállni. Pedig a Karácsonynak nem a drága ajándékokról, hanem a meghitt, emlékezetes, együtt töltött minőségi időről és élményekről kellene szólnia.

Karácsony napjainkban

A statisztikák szerint egyre többet költünk Karácsony alkalmával ajándékokra. Manapság, rohanó és egyre modernebb világunkban eltárgyiasodtunk és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az ajándékba adott nagyobb tárgyak képviselhetik, vagy felcserélhetik azokat az értékeket, melyeket a közös élmények adnának. A szokásos könyv, ruhanemű, illatszer és játékok köre mellé az utóbbi években felzárkóztak a nagyobb kaliberű, modern ajándékok, mint a televízió, a tablet vagy egyéb szórakoztató elektronikai, és használati tárgyak. A vásárlást, válogatást pedig igyekszünk minél gyorsabban lezavarni. Mindezzel viszont elveszik a Karácsony igazi varázsa, a készülődés öröme, a ráfordított idő és várakozás izgalma, az utánajárás hangulata.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ami igazán szívet melengetővé teheti az ünnepet, az a családi háttérből magunkkal hozott, valamint a közösen megteremtett szokások, az együtt eltöltött, élvezetes idő, a bensőséges hangulat, s később, hosszútávon is ezekre emlékszünk leginkább, s nem pedig magukra az ajándéktárgyakra. Az ajándékozás az egészhez végül is csak egy kellemes plusz, mégis ezzel vagyunk mindig a legnagyobb gondban, főként amennyiben gyerekekről van szó, hiszen mindenképpen örömöt szeretnénk látni az arcukon.

Gyerekek karácsonyi óhaja

Sok kisgyerek vágya egy szeretgethető, aranyos, szőrös kisállat. Az élő állat gyermeknek való ajándékozása azonban nem túl jó ötlet, hiszen lehet, hogy egy idő után elhanyagolnák, amellett a tartása jelentős összegekbe kerül, még akkor is, ha csupán hobbiállatkáról van szó. Sajnos az élő állat vásárlása már nem csak húsvétkor, hanem karácsonykor is jellemző. Egy kisállat nem megy tönkre, mint egy játék, nem is növik ki, hanem hosszú időre szól. A szülő viszont egy idő után általában enged a folyamatos könyörgéseknek, esengő tekinteteknek. Fontoljuk meg alaposan, mielőtt élő állatot ajándékozunk! Gondoljuk át, hogy lesz-e elég helye a lakásban és családban, fog-e elég törődést kapni, és bizonyosodjunk meg róla, hogy nem fog hiányt szenvedni semmiben! Ám előtte tanítsuk meg gyermekünknek, hogy ez milyen felelősséggel, folyamatos odafigyeléssel és gondozással jár! Nem egy játék, egy plüssállat, amit ha megununk, szépen csücsül a sarokban, hanem szükségletei vannak, etetni, itatni kell, tisztán tartani és mozgásigényét kielégíteni. Sokat segíthetünk ebben ránevelésképpen, ha helyette egyelőre egy olyan játékkal lepjük meg a csemetét, amely közel élethűen képes utánozni egy valódi állatot (például Lucy, az interaktív, bájos kiskutya, mely ugat és hangutasításra a parancsok végrehajtásával reagál). Egy ilyen játékkal örömöt szerezhetünk gyermekünknek, némileg csillapítva az élő állat iránti vágyait is, és játék közbeni elmesélésekkel rávezethetjük arra, miféle felelősséggel jár egy-egy valódi kisállat.