A gregorián ének ünnepe Vácon

Vác néhány napra ismét Közép-Európa gregorián fővárosává lesz! 2017. július 6-9. között, immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gregorián Társaság és a Váci Egyházmegye szervezésében Vácott a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál.

A VII. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválra érkezők több napon keresztül merítkezhetnek az énekhang szépségében, a legszentebb ének által. Találkozhatnak és táplálkozhatnak Isten énekelt Igéjével. Részesülhetnek ennek az éneknek csodálatos, vonzó és átalakító erejében, és megtapasztalhatják a belső tisztaságnak, örömnek, összeszedettségnek és emelkedettségnek azt a sajátos állapotát, amit csak a gregorián ének képes létrehozni.

A Fesztivál célja: mindenkihez közel vinni a gregorián éneket: a liturgián keresztül a hívőkhöz, a koncertek által a zeneszerető közönséghez, az előadások révén pedig a szakemberekhez.

A Fesztiválon résztvevő két földrészről, tíz országból érkező 24 schola hat váci hangversenyen – többségük Budapesten, Zebegényben, Szentendrén, Gödöllőn és Felsőgödön is – lesz hallható. A világ élvonalához tartozó gregorián együttesek lesznek jelen, akik a gregoriánt a legősibb lejegyzések alapján szólaltatják meg, ezzel is inspirációt adva ahhoz, hogy hazánkban tovább mélyüljön a liturgikus ének szép és hiteles megszólaltatásának igénye és művészete.

Öt koncerten átívelve szólalnak meg azok a mise énekek, amelyek Advent és a Karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó proprium tételek. Minden együttes elénekli a Fesztivál mottójául választott Vocem iucunditatis inrroitust, érdekes összehasonlításra is alapot adva ezzel. Végül a gregorián, amely dallamai révén alakította az európai zeneművészetet, a szombat esti hangversenyen úgy szólal meg, mint a többszólamú zene gyökere és ihletője.

A Fesztivál másik célja, hogy megközelíthetőbbé tegye a gregoriánt azoknak, akik most ismerkednek vele, betekintést nyújtson gregorián ének spiritualitásába, éneklésének megközelítésébe, továbbélésébe az evangélikus liturgiában, valamint a Nyugat-Európában folyó gregorián kutatásokba.

A két főpapi szentmisén és a kilenc imaórán pedig a gregorián igazi közegében, a liturgiában szólal meg, mivel ott tapasztalható meg leginkább a gregorián ének imádságos lelkülete és művészi értéke. A szentmisék állandó részeinek éneklésébe éppen ezért mindenki bekapcsolódhat.

Egyes programok kapcsolódnak a Reformáció 500. évfordulójához.

A programokon a részvétel díjmentes.