Vigyázz, kerékpáros!

A jó idő beköszöntével a közúti járművezetőknek egyre inkább figyelmet kell fordítaniuk a kerékpárral közlekedőkre. A kerékpárosok a közlekedésük során kiemelten veszélyeztetettek, mivel karosszéria nem védi őket, illetve az időjárás viszontagságainak is ki vannak szolgáltatva (pl. erős szél).

A kerékpáros mellett elhaladva- mivel egy nyomon haladó járműként az úttartása bizonytalan- célszerű az átlagosnál nagyobb oldaltávolságot tartani. Továbbá sávváltás során nehezebben észlelhető a visszapillantó tükrökben. Sokak számára talán még ismeretlen KRESZ jogszabály változás az „előre sorolás szabálya.” Ez azt jelenti, hogy a kerékpárosok forgalmi okból álló járművek mellett, jobbról előre mehetnek. Természetesen csak akkor, ha ehhez elegendő hely áll a rendelkezésükre, illetve ha ezzel a járművek sávváltását nem zavarják.

Kerékpárnak az olyan két vagy három kerekű jármű minősül, amit egy vagy két ember ereje hajt. / pl. tandem bicikli./ Napjainkban egyre divatosabbak és egyre inkább elterjedőben vannak az elektromos kerékpárok, ahol fontos megemlíteni, hogy a motor erejének 300 W teljesítmény alatt kell lennie. 

A kerékpárt toló személy nem minősül járművezetőnek, ha leszáll a kerékpárról, akkor a járművet a járdán kell tolnia.

Ne feledje, a közlekedés minden résztvevője egyenlő partner, függetlenül a jármű méretétől!

Váci Városi Baleset-megelőzési Bizottság