Mi számít jó személyi kölcsönnek?

A személyi kölcsönök a hitelek közé tartoznak, hiszen a hiteleket felhasználásuk szerint különböztetjük meg. Az egyik csoportba azok a hitelek tartoznak, amelyeknek kötve van a felhasználása, a másik csoportba azok, amelyek teljesen kötetlenül bármire használhatók. Ide tartozik a személyi hitel is.

Mik az ismérvei a jó személyi kölcsönnek?

A jó kölcsönöket leginkább a THM, azaz teljes hiteldíj mutató alapján lehet elsőkörben megkülönböztetni. A teljes hiteldíjmutató az összes költséget jelzi, nincsenek rejtett költségek.  A THM megmutatja nekünk, hogy éves szinten milyen költségek mellett juthatunk hozzá az adott hitelhez. Ebben benne van a kamat, a kezelési költség, de még az értékbecslés díja is.

Ezen felül a számlavezetési költséget, a hitelközvetítőknek fizetendő díjakat, a földhivatali díjakat, de még az esetlegesen kötelező életbiztosítási díjat is. A kamat ezzel szemben csak a kölcsönbe adott pénz használatára fizetett díj, semmilyen más költséget nem tartalmaz. A kamatok lehetnek fixek, amelyek a teljes futamidő alatt nem változnak, és lehetnek változók, amelyek kamatperiódusonként változnak. Az utóbbi verzió nem annyira előnyös.

A kamatperiódusok 3,5 vagy általában 10 évesek. Ma már 7,5 %-os THM mellett is vehetünk fel személyi kölcsönt bizonyos pénzintézeteknél, ezt minden esetben ellenőrizni kell.

A másik fontos dolog, amit meg kell néznünk még szerződéskötés előtt, hogy a bank milyen feltételekhez köti a személyi kölcsön szerződést. Sok bank előírja a kötelező számlanyitást. Ha viszont saját bankunknál próbálkozunk, először akkor az is elképzelhető, hogy az ügyintéző a számlamúltunk alapján azonnal meg tudja mondani, hogy mekkora kölcsön felvétele a reális.



Saját bankunknál nem fogják kérni a bankszámla kivonatot sem, sőt nagyon sok hivatalos papír bemutatása is elhanyagolható, hiszen azokat egyszer már megtettük, amikor a bankszámlát megnyitottuk. Ez szintén pozitív lehet hitelfelvételnél.

Érdemes azt is megfontolni, hogy melyik bank milyen feltételek mellett ajánlja fel az előtörlesztés lehetőségét. Sok pénzintézet ezért plusz költséget számít fel, így ezt érdemes talán hanyagolni. Keressünk olyan megoldást, ahol díjazzák azt, ha előtörlesztjük a hitelt, de legalábbis ne számítsanak fel érte plusz költséget.

A bankkalkulator.hu oldalon a személyi kölcsönök teljes tárháza áll rendelkezésünkre, ha éppen gyors választ várunk néhány kérdésre és össze szeretnénk hasonlítani pillanatok alatt a különféle bankok ajánlatát. Számos olyan ajánlat közül válogathatunk ahol elég az internetes szerződéskötés is, tehát elérhető az online hiteligénylés.

Amint elindítjuk a hiteligénylést a kiválasztott bank ügyintézője 24 órán belül visszaív bennünket, hogy pontosítsa a részleteket. Az előzetes hitelelbírálás akár 10 percen belül megoldható egy-egy hitel esetén. Ez szintén nagy előny azoknak, akik gyorsan szeretnének a hitelhez hozzájutni. Mivel szabad felhasználásról van szó, így akár egy nagyon jó utazási ajánlatot sem kell visszautasítani, hiszen a kölcsönből ezt is finanszírozni lehet.

Mindent összevetve láthatjuk, hogy a kedvező THM, a kevés kötöttség és elvárás a bankok irányából, a gyors ügyintézés, a kezes nélküli hitelfelvétel lehetősége, a gyors folyósítás mind az előnyök között szerepel. Kár lenne, most itt pontos összegekről beszélnünk, hiszen bankonként minden változik. Azok, akik személyi kölcsön felvételén gondolkodnak, nézzenek szét a honlapon. Alaposan tekintsék át, melyik bank milyen feltételekkel kínálja éppen a hiteleket, hiszen ez is változhat az akciók alkalmával.