Receptek a húsvéti asztalra

Húsvét táján a különböző locsolkodási szokások, népi hagyományok mellett a konyha is fontos szerepet kap. Ilyenkor asztalra kerül a főtt sonka, a tojáskülönlegességek, hússaláták, melyeket ki-ki ízlése szerint fogyaszthat tormával, majonézzel vagy mustárral. Összeállításunkkal szeretnénk azok számára ötletet adni, akik még nem döntötték el, mi is kerüljön a húsvéti asztalra.


Hagyományos húsvéti sonka
Hozzávalók:
nyers füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál egész bors, babérlevél, sárgarépa, fehérrépa, zeller, 4-5 főtt tojás, torma, mustár, retek

Elkészítés:
Előző este áztassuk be a nyers füstölt sonkát annyi hideg vízbe, hogy ellepje. Másnap bő hideg vízben tegyük fel főni. Adjuk hozzá a nagyobb szeletekre vágott vöröshagymát, a fokhagymát, a borsot, és a babérlevelet. Ha már félig megfőtt a sonka, adjuk hozzá a szeletekre vágott zöldségeket. Akkor főtt meg, ha a sonka csontját ki tudjuk húzni, mintegy leválik róla a hús. Hagyjuk kihűlni a saját levében, majd vágjuk vékony szeletekre. Készíthetjük kötözött sonkából is a lakomát, ami akkor főtt meg, ha hústűvel átszúrva puhának érezzük. Főzzük keményre a tojásokat, öblítsük le hideg vízzel, majd szeleteljük fel. A sonkát és a tojást tálaljuk a főtt zöldségekkel, tormával és mustárral, és díszítsük retekkel.

Aszpikos tojás
Hozzávalók:
1 sárgarépa, 1 karfiolrózsa, só, 2 dkg zselatin, ecet, 4 kemény tojás, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A kockákra vágott sárgarépát és a karfiolrózsát lobogó sós vízben meg kell főzni. A beáztatott zselatint feloldjuk a zöldséglében (fél liter) és az ecettel savanyítjuk. 4 tálba elosztva fél centi vastag kocsonyát öntünk. A dermedést követően elosztjuk rajta a felkarikázott tojásokat, illetve a főtt zöldségeket, majd ráöntjük a lehűlt, de még folyékony kocsonyalevet. Dermedés után az aszpikos tálakat kiborítjuk és petrezselyemzölddel díszítjük.

Tojáslikőr
Hozzávalók:
10 tojássárgája, 20 dkg szitált porcukor, 2,5 dl tejszín, fél liter konyak.

Elkészítés:
A tojássárgáját és a porcukrot egy tálban habverővel elkeverjük. Lassan belekeverjük a tejszínt. A tálat egy meleg vizes fürdőbe állítva kézi keverőgép legalacsonyabb fokozatán addig keverjük, míg sűrű krémmé nem válik. A tálat jeges vízbe állítjuk és addig keverjük, amíg le nem hűlik. A tálat kivesszük a meleg vízből és vékony sugárban beleöntve jól belekeverjük a konyakot. A habos likőrt egy tölcséren át lassan beletöltögetjük az üvegbe, míg teljesen tele nem lesz. Két nap után már meg lehet kóstolni. A likőrt hűvös, sötét helyen tároljuk. Fogyasztás előtt jól rázzuk fel. A felbontott üveg tartalmát egy-két napon belül el kell fogyasztani.

Jó étvágyat kíván a Vác Online szerkesztősége!