Újraindult a váci gombfoci

Bő öt év szünet után újraindult a gombfocizás a Dunakanyarban. A tavaly nyáron a gödi Duna-part Nyaralóházakban rendezett Duplex Kupa már jelezte, hogy a több mint fél évszázados hagyományokkal rendelkező váci gombfocisok újra mozgolódni kezdenek.

Szeptemberben a gödi helyszínen szakkör jelleggel indult el a versenyszerű gombfocizás, majd januárban Vácott is összegyűltek a korábbi játszótársak. Hagyomány, hogy minden év elején a Madách Imre Művelődési Központban találkoznak a klub -jelenlegi és egykori- játékosai, hogy a Váciak Kupáján mérjék össze tudásukat, ahol idén arról is döntés született, hogy a váciak újra bekapcsolódnak az országos versenyrendszerbe a Vácott már jól ismert szektorlabda szakágban, valamint újdonságként a Brazíliából származó 12 érintéses szakágban is. Januárban tehát lefektették az új egyesület alapjait, amit a bíróság a napokban nyilvántartásba is vett.

1961-ben a Váci Forte volt a szektorlabda sportág első magyar bajnoka. A Szathmáry Károly elnökletével most megalakult, és nevében az egykori klubalapítók előtt tisztelgő Dunakanyar Forte Asztali Labdarúgó Klub pedig az NB3-ból rajtolva igyekszik a nagy elődök nyomdokaiba lépni. Az Április 29.-i nyitófordulóra –jelen állás szerin- három csapattal érkezik a Forte. Az első csapatban a szakág sokszoros világbajnoka, Szathmáry Károly, a szintén többszörös Európa Bajnok Laczkó Balázs, a kétszeres Bajnokok Ligája győztes Demény Zoltán alkotják az alap csapatot, mellettük a korosztályos világbajnok Kollár Tibor és a csapat egyik legmegbízhatóbb játékosa, Baross Gábor áll majd asztalhoz. A Vác II is nagyszerű esélyekkel érkezik az alapszakaszra, hiszen a csapatban olyan játékosok kapnak szerepet, mint a BL-győztes Pozsonyi József, vagy a szintén világbajnoki arannyal büszkélkedő Ács Márton.

A 12 érintéses szakág még új, hiszen nincs még öt éve, hogy hazánkban is játszani kezdték a játékot. Ennek a játéknak Debrecen a zászlóvivője, így csapatunk elsődleges célja, hogy melléjük felzárkózzon. Hogy ez sikerülhet, arra Balizs Benedek szolgált jó példával, aki a közelmúltban országos versenyt is nyert, megelőzve debreceni riválisait. Szathmáry Károly is nagy lelkesedéssel vetette bele magát a gombfoci ezen változatába, de be kell látni, ő a másik szakágban jó. Ennek ellenére a kvalifikációk végéhez közeledve még matematikai esélye van rá, hogy ebben a szakágban (is?) kvalifikáljon az őszi Európa Bajnokságra!

Az újonnan alakult klub egyelőre Vácott és Gödön nyújt játéklehetőséget a gombfocizni vágyók számára, de tárgyalások folynak egy esetleges vácdukai szakkör elindításáról is, amelynek első, bemutatkozó állomása Novemberben lesz, amikor is a szektorlabda szakág NB3-as döntőjét, valamint a 12 érintéses szakág csapatbajnokságának őszi fordulóit „Dukán” rendezik. Aki most kedvet kap a játékhoz, az páratlan héten pénteken 17 órától a művelődési házban a Magyarországon hagyományos gombfociban, vagyis a szektorlabdában állhat asztalok mellé, míg páros héten csütörtökön 17 órától Gödön a Duna-part Nyaralóházakban a 12 érintéses játékot ismerheti meg.

57 évvel az első váci gombfoci klub megalakulása után tehát egy új kezdet előtt állnak gombfocisaink. Mint Szathmáry Károlytól megtudtuk, a foglalkozások mindenki számára nyitottak, sőt, bíztat is minden érdeklődőt, hogy látogasson el valamelyik edzésnapra! Egy új klub alapításánál természetesen mindig kérdés az anyagi háttér megteremtése. Károly elmondta, hogy a klub fenntartása önmagában nem jelentős összeg, ezt a tagdíjak fedezik, tehát a fennmaradáshoz szükséges háttér adott, így semmi akadálya nincs a szakkörszerű működésnek akár mindhárom helyszínen. Ugyanakkor nagy célok eléréséhez (úgy mint a világ- és Európa bajnoki selejtezősorozatot végig játszani, részt venni mindkét szakág csapatbajnokságában, megfelelő mennyiségű és minőségű sporteszközt legyárttatni) már mindenképp külső források bevonásával valósulhat csak meg.

Ragyogó lehetőség kínálkozik most azok számára, akik részesei szeretnének lenni egy régi váci hagyomány újraélesztésének, hiszen akár leendő játékosként, akár támogatóként is szerepet vállalhatnak abban, hogy Vácot újra a sportág legjobbjai közt tartsák számon!

A klubbal kapcsolatos aktualitásokért, hírekért, információkért, látogasson el a http://vacigombfoci.hu oldalra, vagy keresse Szathmáry Károlyt a szathmary82gmail.com címen!