Biomami sportolásra buzdít

Gajda Gabriellának hívnak, Sződligeten lakom, két csodálatos gyermekem született. Sokan csak Biomaminak hívnak, mert elkötelezett híve vagyok az egészségtudatos életmód hirdetésének, beleértve a tiszta táplálkozás, bőrápolás és a sport fontosságát. Pilates oktató vagyok, ezen belül kismama pilates és szülésfelkészítő tréner is. Kiemelten foglalkozom a gerinc megóvásával. 6 éve tartok pilates órákat itt és a környező településeken sokfelé, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Nehéz, de nagyon szép küldetést kaptam néhány éve; engedd meg, kedves olvasó, hogy meséljek róla kicsit.

Minden a ma 9 éves kisfiam születése után kezdődött. Átképzésre adtam a fejem, afféle 30 körüli nőkre rátörő önmegvalósításként indult az egész. Sokat tanultam remek sportolóktól, tanároktól, dietetikustól, gerincprevenciós szakemberektől.

Azelőtt soha nem gondoltam volna, hogy ennyi gerincbeteggel, napi szinten krónikus fájdalmakkal élő emberrel van tele ez az ország. Nem csak az idősebb korosztály jellemzője ez, már a fiatalok, sőt a gyerekek között is jelentős a számuk.

Ma kis hazánkban a lakosság elkeserítően kis százaléka sportol, inkább járunk orvoshoz rendszeresen, mint tornaterembe, futópályára, uszodába.
A saját egészségünkre pedig csak mi magunk tudunk vigyázni, ez elengedhetetlen, hiszen nélküle összeomlik minden: elveszíthetjük a munkánkat, odalehet a boldog családi életünk, nyugodt öregkorunk stb.

Tapasztalataim szerint a nagyon nagy baj ott kezdődik, hogy nem informálódunk, pedig ez annyira egyszerű manapság az internet világában.

"A tested, amellyel rosszul bánsz, végül kamatostul megfizetteti veled múltbéli hanyagságod árát… megtanulod a legkeserűbb leckét, de már túl késő!" – részlet Joseph Hubertus Pilates Egészséged című, 1934-ben megjelent könyvéből. Ő fejlesztette ki a számomra leghatásosabb mozgásformát, mely igazából nem csupán a mozgásról szól, egy komplett életmód program, és sokmindenre megtaníthatja a mai kor emberét.

Napjainkban az emberek igen nagy százaléka él együtt mozgásszervi betegségekkel, mindennapos fájdalmakkal, melyekre marékszám eszik a gyógyszereket, fájdalom csillapítókat, később pedig azok mellékhatásaitól szenvednek, majd azok miatt szednek újabb pirulákat… a helyzet siralmas, reménytelennek tűnő ördögi kör.

Már az iskolás korú gyermekek közül sokan gerincproblémákkal küzdenek, és persze ezt megfejelik napi több órás számítógép előtt üléssel. Muszáj nekik, haladni kell a korral, de közben mi lesz az egészségükkel?

A megoldás pedig pofon egyszerű, és mindenki számára elérhető: vigyázzunk a testünkre, sportoljunk! Nekünk szülőknek pedig óriási a felelősségünk, hiszen nekünk példát kell mutatnunk gyermekeinknek, ha minket a fotelben ücsörögve, fájdalmakról panaszkodva, tehetetlennek látnak, ők is ugyanilyen felnőttekké válnak majd. Ha viszont abban nőnek fel, hogy a szüleik életének fontos része a sport, esetleg együtt sportol a család, ez lesz számukra a természetes, ez a legjobb örökség, amit csak hagyhatunk nekik: képességet arra, hogy boldog, hosszú életet élhessenek. Egész jól hangzik, igaz?

Azt kérdezed, hogy jön a derékfájáshoz a sportolás, hiszen vannak napok, amikor úgy érzed, a legkisebb mozdulatok is fájdalmat okoznak?

Azért kell mozogni, és a számunkra legmegfelelőbb mozgásformát űzni, mert csak az erős törzsizmok képesek kellően megtámasztani a gerincoszlopot. A mély izmok megerősítésével mi magunk segíthetünk sokféle problémán, pl. gerincsérv, gerincferdülés, térdfájdalmak, csípő ízület kopása stb.

Az ízületeket a környező erős mélyen fekvő izmok képesek tehermentesíteni, pl. térdfájás orvoslására a comb izmait kell erősíteni.

Az izmoknak megvan az a specifikus tulajdonságuk, hogy fejlődnek, ha használjuk őket, és bizony sorvadnak, ha nem. Nem elegendő a felszínes izomzatot erősíteni ( pl. ilyen a látványos nagy, kerek bicepsz), a mély izmoknak ( csigolyák, ízületek körül, ezért "mély" izomzat, kívülről nem látványos) óriási a jelentőségük, támasztó tulajdonságuk okán.

A dolog fejben dől el, szokták mondani: ma sajnos ebben az országban a legtöbb ember innen már tovább sem olvas.

Ha te mégis megtetted, kedves elszánt olvasó, szerencsés helyzetben vagy, még segíthetsz magadon.

Semmi bonyolult hókuszpókuszt nem fogok írni, mégis megváltozhat a gondolkodásmódod, ha működik benned egy minimális életösztön. Csak néhány káros , rossz beidegződéstől kell megszabadulnod, mint például : "sportolni fáj, nehéz, kínlódás, nincs nekem erre időm, pénzem, energiám, jó vagyok én már így stb."

Íme a titok nyitja: keress magadnak olyan mozgásformát, amit szeretsz csinálni, és az esetleges mozgásszervi panaszaiddal sem ütközik (pl. gerincproblémák mellett tilos futni, ugrálni). Próbálj ki jó sok félét, hogy megtaláld azt, ami örömet okoz, amit nem szenvedve űzöl, hanem alig várod a következő alkalmat, amitől azt érzed, hogy végre újra élsz, és ura vagy a testednek.

Tudom, a munkában elfáradunk, nehéz kimozdulni, de hidd csak el, ha erőt veszel magadon, nagyon hamar érezni fogod, hogy nem elvesz az energiáidból, hanem hozzátesz. Igen, A MOZGÁS FELTÖLT, sokkal energikusabbak leszünk tőle, és már néhány hét után érezzük jótékony hatásait.

Én a PILATEST választottam, nekem 30 felett, szülés után ez volt a legszimpatikusabb, mert nem ugrálunk közben, így a méhszalagoknak , a kismedence izmainak, és az ízületeknek sem árt, speciális légzéstechnikája valósággal átmossa a szervezetet, erősíti az immunrendszert,megerősíti a gerincstabilizáló izmokat – ezzel javul a testtartás -, élénkül a vér – és nyirokkeringés – így beindul a méregtelenítés -, és kellemes mellékhatásként még a testet is teljesen átformálja.

"Annyi idős vagy, amennyi a gerincoszlopod " – tanítja nekünk Joe Pilates, én az óráim során nap mint nap megtapasztalom, mennyire igaza volt.

Egy nyugdíjas korú vendégem beszámolóját szeretném végezetül megosztani veled, kedves olvasó: "Minden vasárnap vendégül látom a gyerekeimet és az unokáimat, az egész családot egy finom ebédre. Ilyenkor igyekszem kitenni magamért. Mire elkészülök az ebéddel, ordítani tudnék, úgy fáj a derekam, a hátam. 2 hónap pilates elég volt ahhoz, hogy fájdalom nélkül tudjam élvezni a családom körében a vasárnapi ebédeket. Büszke vagyok magamra, hogy már nem kell fájdalomcsillapítókkal élnem. Egy kis mozgás igazán nem nagy ár ezért. A szomszéd asszony kritizált, szerinte öreg vagyok én már a tornához, csak nevetek rajta, ahogy összegörnyedve panaszkodik azóta is." – Margitka 5 éve jár az óráimra. Azóta olyan hajlékony lett, hogy azt sok húszéves megirigyelheti, a testtartása már tökéletes, mozgása könnyed, tele van energiával, és örömmel mondhatom, nem fáj semmije. Én is büszke vagyok rá!

6 éves pályafutásom alatt sok ilyen történet részese lehettem, és látva, mennyire egyszerűen segíthetünk magunkon, egyre kevésbé értem, hogy sokan miért választják mégis a pirulákat, vagy a műtéteket, ha van más megoldás is. Elhatároztam, hogy minél szélesebb körben próbálom megismertetni az emberekkel a szelídebb megoldást problémáik orvoslására.

Ha kíváncsi vagy még több részletre, tarts velem, számodra is elérhető a fájdalommentes élet!

Addig is bátran tedd fel kérdéseid, pilates óráimon az alábbi helyeken megtalálsz:

Vác, Reménység ház, Miami tánciskola kedden 19.00-tól,

Boronkay középiskola, csütörtökön 18.30-tól,

Sződliget, óvoda tornaterme – szerdánként. 18.30-19.30-ig (Vörösmarty u. 10.).


Amennyiben gyermekeddel együtt szeretnél jönni, természetesen nincs akadálya.


Köszönöm, hogy elolvastad, jó egészséget kívánok: Gajda Gabriella pilates oktató (telefon: 0620-5574102).