XV. Váci Tavaszi Fesztivál

Idén immáron 15. alkalommal kerül megrendezésre Vác kulturális centrumában, a Madách Imre Művelődési Központban a Váci Tavaszi Fesztivál, amely március 17-étől április 30-áig kívánja szórakoztatni a legkülönbözőbb nívós kulturális programokkal a közönséget. Minden korosztály megtalálhatja a számára legideálisabb kikapcsolódást nyújtó műfajt, hiszen a repertoárban a legkülönfélébb koncertelőadásokon (jazz, klasszikus komolyzene, népzene) kívül, sztárfellépőket felvonultató musicalek, kifejezetten gyermekek fejlődését szolgáló interaktív előadások, néptánc-zenekarok, valamint irodalmi est és családsegítő pszichológiai előadás is szerepel a kínálatban.

A musicalek közül elsőként március 29-én Móricz Zsigmond klasszikussá vált Légy jó mindhalálig című regényének különleges feldolgozását tekintheti meg a közönség, amely egyfelől jelentős segítséget nyújt az általános iskolás kisdiákoknak a kötelező olvasmányuk értelmezésében, másfelől kellemes nosztalgiázást biztosít a felnőtt nézőközönségnek.
Március 30-án igazi sztárparádét vonultat fel a klasszikus Grease című musical a Bánfalvy stúdió előadásában. A darabban olyan hírességek játsszák a főbb szerepeket, mint Vastag Csaba és Hujber Ferenc, a magyar szöveget pedig napjaink egyik legnépszerűbb költője, Varró Dániel fordította magyar nyelvre, így a kiváló kikapcsolódás garantált minden korosztály számára.

Április 23-án lesz látható a rendezvénysorozat leglebilincselőbb előadása, John Fowles klasszikus művének színpadi adaptációja, a Lepkegyűjtő. Bereczki Zoltán és Ágoston Katalin kétszereplős előadásában egy olyan izgalmakkal teli thrillert láthatunk, amiben az életben maradásért folytatott küzdelem során észrevétlenül mosódik el a határ fogoly és túszejtő között.

Április 9-én a közkedvelt tévés humorista, Dombóvári István ad önálló stand-up estet, Bellus István műsorvezetésével. A Dumaszínház előadásában kétségtelenül elsőrangú szórakozásban részesülnek a műfaj kedvelői.

Március 20-án egy családcentrikus pszichológiai eladáson vehetnek részt az érdeklődők Dr. Vekerdy Tamás előadásán, amelyben az író-pszichológus azon témakörökre világít rá, hogy a szülők tudják-e valójában, hogy milyenek saját gyermekeik, és képesek-e őket jól szeretni.

Sok koncertre válthatnak jegyet a zenerajongók. Rögtön a fesztivál második napján, március 18-án a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar ad az eseménysorozatnak nyitóhangversenyt Sándor Bence vezényletével és Cs. Nagy Ildikó zongoraművész közreműködésével.
Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából, március 21-én a klasszikus komolyzene rajongóinak kedvezünk. Mindenki számára ingyenes belépést biztosít a – többek között Lachegyi Imre által alapított Sebastian Consort és a Váci Palestrina Kórus közreműködésével létrejött – színvonalas eseményre a váci zeneiskola.
Ezt követően, március 24-én a közel 30 éve működő Csík zenekar ad koncertet, a Quimbyből ismert Kiss Tibi vendégszereplésével. Az alapító szerint a zenekar muzsikájának sajátos hangzásvilága lehet az a valami, ami segít a lelkünknek rátalálni a saját zenei hovatartozásunkra, így a koncertet mi is bátran ajánljuk mindenki számára.
Később három különböző produkció is a jazz varázslatos világába kalauzolja el a nézőket. Március 31-én a nemzetközileg is széles körben elismert jazzdobos, Balázs Elemér által alapított jazz-zenekar lép színpadra. Április 7-én a Csányi István nevéhez köthető Sax-O-Funk formáció zenél majd, akik több saját szerzeménnyel is megörvendeztetik a nézőket. Továbbá Április 21-én a 2010-ben legjobb szövegírónak járó díjat megnyerő Lombos Márton ad koncertet Juhász Attilával karöltve.

Április 22-én a magyar rockzene kultikus alakjait felvonultató Budapest Bár ad koncertet, melyben feldolgozott filmslágereket, kuplékat és táncdalokat egyaránt hallhatunk, mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. Az eseménysorozat lezárásaként pedig április 29-én az Eurovíziós Dalfesztiválon saját dalával egészen a középdöntőig eljutó Marge ad koncertet, aki angol és magyar szövegű dalaival egyaránt belopta már magát a hallgatóság szívébe.

A musicaleken és koncerteken kívül természetesen még több különleges műsor is helyet kap a XV. Váci Tavaszi Fesztiválon, mint például a Folk Parti Táncház több alkalommal: március 18-án az 1976-ban alapult Kolo együttes lép fel, akik célja elsősorban a magyarországi délszláv népek, a szerbek, a horvátok és a szlovének népzenei hagyományainak színpadra állítása. Március 25-én a Parapács együttes ad koncertet, végül a táncház még április 22-én adja bizonyítékát arra, hogy a néptáncnak továbbra is rendkívül fontos helye van kulturális életünkben. Ezen az estén a váci zeneiskola népzenei tagozatának növendékei mutatják be tudásukat.

A széleskörű programok között szerepel a költészet napja alkalmából egy irodalmi est is, ami a Húsvét szent ünnepét megelőző Nagycsütörtökön, azaz április 13-án kerül megrendezésre, Eperjes Károly Kossuth-díjas színész előadásában. Az eseményen a művész a XX. század istenkereső költőit idézi meg, többek között Ady Endrét, Babits Mihályt és József Attilát is.
A szervezők külön ügyeltek a legfiatalabb generáció igényes szórakoztatására is, így április 8-án 15 órától Húsvéti családi délutánt rendez az intézmény, ahol a gyerekek három órán keresztül játékos-tudományos interaktív kiállításon vehetnek részt, aminek a keretei között fizikai, szellemi és kulturális képességeiket egyaránt fejleszthetik. 16 órától pedig a Fogi Színház előadásában egy mesejátékot is megtekinthetnek a Százholdas Pagony örök klasszikusnak számító karaktereivel.

A fesztivál teljes ideje alatt látható lesz a MAOE fotóművészeinek kiállítása, melyben képeikkel Gróf Széchenyi István szellemi örökségét mutatják be a magyar kultúrában, ’Jobbító szándékkal’ címmel. A kiállítás megnyitóünnepsége egybevág a XV. Váci Tavaszi Fesztivál kezdetével, így március 17-én 18 órától kerül rá sor.
Programjaival tehát 15. alkalommal is tartalmas szórakozást, gazdag kulturális és közösségi élményt kínál mindenki számára a váci Madách Imre
Művelődési Központ.

A XV. Váci Tavaszi Fesztivál
részletes programja elérhető: itt.